Pandemia kładzie się cieniem na wiele sektorów rolniczych. Cierpią m.in. producenci surowców dla branży piwowarskiej. W 2020 roku spadła sprzedaż piwa, a wraz z nią ceny chmielu. W grudniu 2020 r. stawki za szyszki chmielu aromatycznego oscylowały wokół 20,76 zł/ kg, a goryczkowego - 17,74 zł/kg.
Sytuacji nie ułatwiał fakt, że zbiory chmielu były dobre, a więc podaż tego surowca była duża. W związku z tym pojawiły się spore problemy ze zbytem - poziom skupu chmielu mocno spadł w porównaniu do 2019 roku.
W tej sytuacji resort rolnictwa nie wyklucza pomocy dla producentów chmielu.
- Obecnie w MRiRW trwa analiza rynku chmielu w Polsce pod kątem zasadności i możliwości udzielenia ewentualnego wsparcia – poinformował minister Grzegorz Puda w odpowiedzi na interpelację posła PiS Kazimierza Matusznego.
Zaznaczył, że wystąpił także do UOKiK o sprawdzenie, czy zachowania rynkowe przedsiębiorców prowadzących skup polskiego chmielu oraz browarów nie naruszają obowiązujących przepisów prawa.
- Chodzi o zbadanie, czy browary wywiązują się z umów wieloletnich na dostawy produktów chmielowych i czy przestrzegają terminów płatności za dostarczone produkty chmielowe – poinformował minister Puda.
Zwrócił się także do branży piwowarskiej oraz podmiotów skupujących chmiel nieprzetworzony i przetwarzających chmiel o informację na temat poziomu zapotrzebowania na produkty chmielowe i chmiel w bieżącym sezonie w stosunku do sezonów poprzednich oraz prognoz zapotrzebowania.
Powierzchnia upraw chmielu rośnie
W ostatnich latach wzrosła powierzchnia upraw chmielu, zarówno odmian goryczkowych jak i aromatycznych, zwiększyła się także liczba plantatorów.
Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w 2019 roku powierzchnia upraw chmielu w Polsce ogółem wyniosła 1762 ha, czyli o 106 ha więcej niż w 2018 roku.
W latach 2017-2019 powierzchnia uprawy chmielu zwiększyła się o ok. 15% w stosunku do średniej z lat 2014-2016. Natomiast średnie zbiory chmielu w latach 2017-2019 były większe o ok. 35% od średnich zbiorów z lat 2014-2016. Do zwiększania upraw w ostatnich latach zachęcały rolników korzystne ceny chmielu.
ksz