Wynika to z jedenastej edycji corocznego raportu o Globalnym indeksie bezpieczeństwa żywnościowego (Global Food Security Index, GFSI), opracowanego przy wsparciu Corteva Agriscience.
Jak wynika z tej analizy, globalne bezpieczeństwo żywnościowe nadal się pogarsza.
- Chociaż na całym świecie wyniki indeksu oznaczają, że w ciągu ostatnich kilku lat poziom dostępności zasobów rolnych w skali rankingowej poprawił się, natomiast wskaźniki w rolnictwie ogólnie pozostają niskie, w tym brak jest wydatków rządowych na badania i rozwój rolnictwa, infrastrukturę nawadniającą i poprawę żyzności gleby – stwierdzili eksperci.
Wyniki GFSI pokazują, że większość krajów stoi w obliczu bezprecedensowego wzrostu cen żywności i głodu. Świat znajduje się na krytycznym skrzyżowaniu. Aby zapobiec znacznemu ryzyku krachu w globalnym systemie żywnościowym, należy przeprowadzić długoterminowe inwestycje strukturalne.
Istnieją cztery podstawowe kryteria dla ogólnej oceny bezpieczeństwa żywnościowego kraju lub regionu: przystępność cenowa, dostępność, jakość i bezpieczeństwo, zrównoważony rozwój i adaptacja.
Europa
Ogólnie Europa jest drugim...