StoryEditor

Białka chroniące przed suszą

Dlaczego niektóre rośliny, np. róża jerychońska czy sorgo są bardziej odporne na suszę niż inne? Mogą mieć z tym związek białka, które odpowiadają za magazynowanie cynku i innych metali ciężkich.
04.03.2016., 15:03h

Okazuje się, że gdy róża jedychońska wysycha, zaczyna intensywnie produkować pewne białka – w tym m.in. metalotioneiny. Kiedy roślinie dostarczana jest woda, poziom metalotionein z kolei spada. Zwrócono też uwagę, że to samo białko intensywnie wytwarzane jest przez inne rośliny w warunkach suszy. Jeśli uda się zbadać, jak rośliny uodparniają się na niedobór wody, będzie lepiej wiadomo, jak wyhodować odmiany roślin, którym susze nie będą straszne.

Badaniem metalotionein zajmuje się dr Agnieszka Mierek-Adamska z Zakładu Genetyki Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Swój projekt realizować będzie przez dwa lata w Wielkiej Brytanii. Metalotioneiny to białka, które występują we wszystkich żywych organizmach. Wiadomo już, że ich zadaniem jest wiązanie metali ciężkich. Do metali ciężkich zalicza się również cynk, miedź czy żelazo, a więc mikroelementy, których obecność w organizmie jest niezbędna. Magazynowanie takich substancji to więc dla organizmu konieczność.

Niedobór cynku jest powszechnym problemem w krajach rozwijających się. Naukowcy zastanawiają się, jak produkować zboża bogate w cynk, np popularne w Afryce sorgo, które jest podstawą pożywienia lokalnej ludności.
Przy okazji badań nad działaniem tych białek będzie też można sprawdzić dodatkowe funkcje metalotionein specyficznych dla sorga (w roślinie tej występuje aż pięć różnych metalotionein). Sorgo to bowiem jedno z najbardziej odpornych na suszę zbóż.
Źródło: PAP – Nauka w Polsce
bie

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 06:34