StoryEditor

Białoruś: eksport żywności w 2022 roku może osiągnąć nawet 6,5 mld USD

- Eksport białoruskiej żywności w 2022 roku może osiągnąć wartość 6,4-6,5 mld USD - powiedział wicepremier Białorusi Aleksander Subbotin podczas forum nt. eksportu „Mleczna Białoruś”.
26.10.2021., 15:10h
- Myślę, że w tym roku eksport białoruskiej żywności osiągnie wartości ponad 6 mld dolarów, bo już przekraczamy dane z analogicznego okresu ubiegłego roku. Z kolei w przyszłym roku możemy spodziewać się eksportu na poziomie nawet 6,4-6,5 miliarda dolarów – powiedział Aleksander Subbotin. 

Wicepremier Białorusi zaznaczył także, że przemysł mleczarski aktywnie się rozwija, zwiększa się produktywność bydła, zwiększa się produkcja i przetwórstwo mleka, rośnie podaż na eksport, a także rozwijane są nowe rynki zbytu.

Żywności „na górkę”

Ivan Krupko, minister rolnictwa i żywności Białorusi, podczas forum powiedział, że żywności będzie wystarczająco dużo, aby zaspokoić zarówno potrzeby rynku krajowego, jak i eksport.

- Ze względu na ekstremalne warunki pogodowe mamy niedobór w uprawach zbóż. Dlatego nie należy się spodziewać, że poziom produkcji roślinnej w tym roku będzie równie wysoki jak w 2020. Ale własnej żywności będzie wystarczająco dużo, aby zaspokoić potrzeby rynku krajowego oraz eksport. Co ważne, wielkość produkcji mleka ma zaspokoić potrzeby rynku krajowego w 250%, a produkcja mięsa i produktów mięsnych w 143% – powiedział Ivan Krupko.

Zauważył również, że w ciągu ostatnich 8 miesięcy Białoruś eksportowała żywność o wartości 4,1 mld USD, osiągając w ten sposób o 400,3 mln USD wyższe przychody w porównaniu z tym samym okresem 2020 roku (wzrost o 10,8%).

- Rok 2020 był rekordowy pod względem zbioru pasz objętościowych. W tym roku ma być o około 200 tys. ton jednostek paszowych mniej. Ale biorąc pod uwagę zapasy zgromadzone w 2020 roku, hodowla zwierząt będzie w pełni zabezpieczona w okresie zimowym – zapewnił Ivan Krupko.

Eksport produktów mlecznych w górę

- Eksport białoruskich produktów mlecznych do 2030 r. ma wzrosnąć do 4 mld USD - powiedział białoruski wiceminister rolnictwa i żywności Aleksiej Bogdanow. W 2020 roku wyniósł 2,4 mld USD. 

Według Bogdanowa, do 2025 roku planowane jest zwiększenie produkcji mleka do 9,2 mln ton.
- Biorąc pod uwagę fakt, że rynek krajowy zostanie w pełni zaspokojony, cała dodatkowa produkcja mleka zostanie przeznaczona na eksport. Planujemy, że w 2025 r. wielkość dostaw przekroczy 3 mld USD, a do 2030 roku dojdzie do 4 mld USD – powiedział wiceminister.

Ponadto, w ciągu ośmiu miesięcy eksport białoruskich produktów mlecznych wzrósł o 6,4%.

- Wszystkie rynki się rozwijają. Na przykład, pomimo wszelkich trudności, zwiększyliśmy dostawy produktów mlecznych do Federacji Rosyjskiej o 1,6%. Ale potencjał widzimy głównie w krajach azjatyckich. Eksport na rynek chiński rozwija się bardzo gwałtownie - wzrósł on aż o 87%. Przede wszystkim rozwija się eksport odtłuszczonego mleka w proszku i serwatki, ale kładziemy duży nacisk na zwiększenie ilości dostaw takich produktów mlecznych, jak: sterylizowane mleko, sery, twarogi i masło – podkreślił Aleksiej Bogdanow.

Jak mówi wiceminister rolnictwa, produkcja serów na Białorusi gwałtownie się rozwija. Promocja tych produktów na rynkach zagranicznych jest obecnie jednym z najważniejszych zadań.

- Konieczny jest nie tylko handel towarami, ale także promocja krajowych marek, tak aby znalazły one swoje miejsce na półkach sklepowych – zwrócił uwagę wiceminister.

Produkcja mleka w ciągu pięciu lat wzrosła o ponad 10%

Białoruski minister rolnictwa i żywności zaznaczył także, że produkcja mleka na Białorusi w ciągu pięciu lat wzrosła o ponad 10%.

- W ciągu ostatnich pięciu lat udało nam się zwiększyć produkcję mleka w całym kraju o ponad 10%. W 2020 roku wyprodukowaliśmy 7,8 mln ton tego surowca. Biorąc pod uwagę te liczby, planujemy obecnie zwiększyć produkcję o 100 tys. ton, a za pięć lat mamy zamiar wytwarzać 9,2 mln ton mleka – powiedział Ivan Krupko.

Produkcja mleka brutto na Białorusi wzrasta dzięki maksymalnemu wykorzystaniu potencjału produkcyjnego krów mlecznych, przy jednoczesnym zachowaniu ich liczby w ciągu ostatnich lat na poziomie 1,4 mln sztuk. W 2018 roku średnia wydajność krowy przekraczała 5 tys. kg, z kolei w 2020 roku liczba ta wynosiła już 5,3 tys. kg.

Maryia Khamiuk
oprac. dm
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 07:09