- Myślę, że w tym roku eksport białoruskiej żywności osiągnie wartości ponad 6 mld dolarów, bo już przekraczamy dane z analogicznego okresu ubiegłego roku. Z kolei w przyszłym roku możemy spodziewać się eksportu na poziomie nawet 6,4-6,5 miliarda dolarów – powiedział Aleksander Subbotin.
Wicepremier Białorusi zaznaczył także, że przemysł mleczarski aktywnie się rozwija, zwiększa się produktywność bydła, zwiększa się produkcja i przetwórstwo mleka, rośnie podaż na eksport, a także rozwijane są nowe rynki zbytu.
Wicepremier Białorusi zaznaczył także, że przemysł mleczarski aktywnie się rozwija, zwiększa się produktywność bydła, zwiększa się produkcja i przetwórstwo mleka, rośnie podaż na eksport, a także rozwijane są nowe rynki zbytu.
Żywności „na górkę”
Ivan Krupko, minister rolnictwa i żywności Białorusi, podczas forum powiedział, że żywności będzie wystarczająco dużo, aby zaspokoić zarówno potrzeby rynku krajowego, jak i eksport.
- Ze względu na ekstremalne warunki pogodowe mamy niedobór w uprawach zbóż. Dlatego nie należy się spodziewać, że poziom produkcji roślinnej w tym roku będzie równie wysoki jak w 2020. Ale własnej żywności będzie wystarczająco dużo, aby zaspokoić potrzeby rynku krajowego oraz eksport. Co ważne, wielkość produkcji mleka ma zaspokoić potrzeby rynku krajowego w 250%, a produkcja mięsa i produktów mięsnych w 143% – powiedział Ivan Krupko.
Zauważył również, że w ciągu ostatnich 8 miesięcy Białoruś eksportowała żywność o wartości 4,1 mld USD, osiągając w ten sposób o 400,3 mln USD wyższe przychody w porównaniu z tym samym okresem 2020 roku (wzrost o 10,8%).
- Ze względu na ekstremalne warunki pogodowe mamy niedobór w uprawach zbóż. Dlatego nie należy się spodziewać, że poziom produkcji roślinnej w tym roku będzie równie wysoki jak w 2020. Ale własnej żywności będzie wystarczająco dużo, aby zaspokoić potrzeby rynku krajowego oraz eksport. Co ważne, wielkość produkcji mleka ma zaspokoić potrzeby rynku krajowego w 250%, a produkcja mięsa i produktów mięsnych w 143% – powiedział Ivan Krupko.
Zauważył również, że w ciągu ostatnich 8 miesięcy Białoruś eksportowała żywność o wartości 4,1 mld USD, osiągając w ten sposób o 400,3 mln USD wyższe przychody w porównaniu z tym samym okresem 2020 roku (wzrost o 10,8%).
- Rok 2020 był rekordowy pod względem zbioru pasz objętościowych. W tym roku ma być o około 200 tys. ton jednostek paszowych mniej. Ale biorąc pod uwagę zapasy zgromadzone w 2020 roku, hodowla zwierząt będzie w pełni zabezpieczona w okresie zimowym – zapewnił Ivan Krupko.
Eksport produktów mlecznych w górę
- Eksport białoruskich produktów mlecznych do 2030 r. ma wzrosnąć do 4 mld USD - powiedział białoruski wiceminister rolnictwa i żywności Aleksiej Bogdanow. W 2020 roku wyniósł 2,4 mld USD.
Według Bogdanowa, do 2025 roku planowane jest zwiększenie produkcji mleka do 9,2 mln ton.
Według Bogdanowa, do 2025 roku planowane jest zwiększenie produkcji mleka do 9,2 mln ton.
- Biorąc pod uwagę fakt, że rynek krajowy zostanie w pełni zaspokojony, cała dodatkowa produkcja mleka zostanie przeznaczona na eksport. Planujemy, że w 2025 r. wielkość dostaw przekroczy 3 mld USD, a do 2030 roku dojdzie do 4 mld USD – powiedział wiceminister.
Ponadto, w ciągu ośmiu miesięcy eksport białoruskich produktów mlecznych wzrósł o 6,4%.
- Wszystkie rynki się rozwijają. Na przykład, pomimo wszelkich trudności, zwiększyliśmy dostawy produktów mlecznych do Federacji Rosyjskiej o 1,6%. Ale potencjał widzimy głównie w krajach azjatyckich. Eksport na rynek chiński rozwija się bardzo gwałtownie - wzrósł on aż o 87%. Przede wszystkim rozwija się eksport odtłuszczonego mleka w proszku i serwatki, ale kładziemy duży nacisk na zwiększenie ilości dostaw takich produktów mlecznych, jak: sterylizowane mleko, sery, twarogi i masło – podkreślił Aleksiej Bogdanow.
Jak mówi wiceminister rolnictwa, produkcja serów na Białorusi gwałtownie się rozwija. Promocja tych produktów na rynkach zagranicznych jest obecnie jednym z najważniejszych zadań.
- Konieczny jest nie tylko handel towarami, ale także promocja krajowych marek, tak aby znalazły one swoje miejsce na półkach sklepowych – zwrócił uwagę wiceminister.
Ponadto, w ciągu ośmiu miesięcy eksport białoruskich produktów mlecznych wzrósł o 6,4%.
- Wszystkie rynki się rozwijają. Na przykład, pomimo wszelkich trudności, zwiększyliśmy dostawy produktów mlecznych do Federacji Rosyjskiej o 1,6%. Ale potencjał widzimy głównie w krajach azjatyckich. Eksport na rynek chiński rozwija się bardzo gwałtownie - wzrósł on aż o 87%. Przede wszystkim rozwija się eksport odtłuszczonego mleka w proszku i serwatki, ale kładziemy duży nacisk na zwiększenie ilości dostaw takich produktów mlecznych, jak: sterylizowane mleko, sery, twarogi i masło – podkreślił Aleksiej Bogdanow.
Jak mówi wiceminister rolnictwa, produkcja serów na Białorusi gwałtownie się rozwija. Promocja tych produktów na rynkach zagranicznych jest obecnie jednym z najważniejszych zadań.
- Konieczny jest nie tylko handel towarami, ale także promocja krajowych marek, tak aby znalazły one swoje miejsce na półkach sklepowych – zwrócił uwagę wiceminister.
Produkcja mleka w ciągu pięciu lat wzrosła o ponad 10%
Białoruski minister rolnictwa i żywności zaznaczył także, że produkcja mleka na Białorusi w ciągu pięciu lat wzrosła o ponad 10%.
- W ciągu ostatnich pięciu lat udało nam się zwiększyć produkcję mleka w całym kraju o ponad 10%. W 2020 roku wyprodukowaliśmy 7,8 mln ton tego surowca. Biorąc pod uwagę te liczby, planujemy obecnie zwiększyć produkcję o 100 tys. ton, a za pięć lat mamy zamiar wytwarzać 9,2 mln ton mleka – powiedział Ivan Krupko.
Produkcja mleka brutto na Białorusi wzrasta dzięki maksymalnemu wykorzystaniu potencjału produkcyjnego krów mlecznych, przy jednoczesnym zachowaniu ich liczby w ciągu ostatnich lat na poziomie 1,4 mln sztuk. W 2018 roku średnia wydajność krowy przekraczała 5 tys. kg, z kolei w 2020 roku liczba ta wynosiła już 5,3 tys. kg.
Maryia Khamiuk
- W ciągu ostatnich pięciu lat udało nam się zwiększyć produkcję mleka w całym kraju o ponad 10%. W 2020 roku wyprodukowaliśmy 7,8 mln ton tego surowca. Biorąc pod uwagę te liczby, planujemy obecnie zwiększyć produkcję o 100 tys. ton, a za pięć lat mamy zamiar wytwarzać 9,2 mln ton mleka – powiedział Ivan Krupko.
Produkcja mleka brutto na Białorusi wzrasta dzięki maksymalnemu wykorzystaniu potencjału produkcyjnego krów mlecznych, przy jednoczesnym zachowaniu ich liczby w ciągu ostatnich lat na poziomie 1,4 mln sztuk. W 2018 roku średnia wydajność krowy przekraczała 5 tys. kg, z kolei w 2020 roku liczba ta wynosiła już 5,3 tys. kg.
Maryia Khamiuk
oprac. dm