StoryEditor

Białoruś szuka nowych rynków dla swojego drobiu

Bardzo prawdopodobne, że już niebawem na unijnym rynku pojawi się drób importowany z Białorusi. Już w tej chwili trwają negocjacje w tej sprawie z kontrahentami Wspólnoty.
09.03.2015., 09:03h

Zanim jednak mięso od wschodnich sąsiadów pojawi się na unijnych półkach sklepowych, musi przejść dokładne kontrole. Pierwsze kontrole białoruskiego systemu bezpieczeństwa żywności, regulującego produkcję mięsa już się odbyły.

Do tej pory znaczna część eksportu produktów rolno-spożywczych trafiała do Rosji. Kraj ten jednak dąży do większej samodzielności handlowej, dlatego aktywnie poszukuje nowych rynków zbytu. Tym bardziej, że ilość eksportowanego towaru rośnie.

W 2014 r. Białoruś sprzedała na rynku zagraniczne 120 tys. ton białoruskiego mięsa drobiowego. Jest to wzrost aż o 14% w stosunku do ilości wyeksportowanej w 2013 roku. (Z tego aż 105 tys. ton drobiu pojechało do Rosji.)

Zdaniem białoruskich ekspertów rynek Wspólnoty Niepodległych Państw nadal jest lepiej rokujący niż UE. Choć białoruskie zakłady produkujące drób myślą także o sprzedaży drobiu do krajów azjatyckich oraz afrykańskich, to jednak tutaj może być trochę trudniej z uwagi na to, że tamtejsi konsumenci nie znają produktów pochodzących z Białorusi, proces adaptacji tych produktów może być więc dłuższy.  e-abi

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 13:34