Tradycyjne smakołyki lokalnych kuchni, takie jak węgierski gulasz drobiowy, mini naleśniki rodem z Holandii, owocowy chleb ze Słowenii, sery z Francji, Cypru czy Szwajcarii, a na deser – sztrucla z Czech czy słodkie ciasto z Belgii, tudzież soki, wina i inne wysokoprocentowe napitki – królowały dziś podczas wieczornej gali w Sali Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Te i wiele innych specjałów czekało na gości tradycyjnego spotkania bożonarodzeniowego, organizowanego przez służby rolne korpusu dyplomatycznego państw, akredytowanych w Polsce już od 2002 r. Spotkanie otworzył ambasador Holandii, wraz z ministrem rolnictwa Krzysztofem Jurgielem i prof. Alojzym Szymańskim, rektorem SGGW. Poza ministrem rolnictwa nie pojawił się żaden nowy jego zastępca, nie licząc dr Zofii Krzyżanowskiej, radcy generalnego MRiRW. Jurgiel podkreślił, że stawia na współpracę w ramach UE, by czynić ją silną.
Zdjęcia z wieczornej gali oraz kulinarnych dekoracji prezentujemy poniżej. Na spotkanie zapraszały i przysmaki przygotowały następujące kraje: Austria, Cypr, Czechy, Dania, Francja, Węgry, Grecja, Niemcy, Holandia, Słowenia, Hiszpania, Szwecja, Szwajcaria, Flandria.
pł
fot. Łuczak