StoryEditor

Bio-eko trudny rynek. Co się działo podczas Bio Expo w Warszawie?

Rolnictwo ekologiczne musi żyć produkcją i sprzedażą żywności ekologicznej. Dobrą okazją do testowania rynku i nawiązywania kontaktów są targi, takie jak Bio Expo w Warszawie.
05.11.2023., 09:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Rolnictwo ekologiczne i ambitne cele, czyli Europejski Zielony Ład
  • Z czego wynika spadek powierzchni upraw ekologicznych w Polsce?
  • Polski rynek produktów ekologicznych
  • Rynek ekologicznego mięsa drobiowego

Przyszłość i sukces rolnictwa ekologicznego leży w rękach konsumentów żywności ekologicznej i uczciwego podziału marży w łańcuchu pokarmowym. Te elementy muszą być ze sobą ściśle powiązane, inaczej rolnictwo ekologiczne nie będzie mieć szans rozwoju.

Rolnictwo ekologiczne i ambitne cele, czyli Europejski Zielony Ład

W ramach Europejskiego Zielonego Ładu dla rolnictwa ekologicznego wyznaczono ambitne cele osiągnięcia 25% areału w 2030 r. W niektórych krajach poziom 20–25% został osiągnięty już w roku 2020. Austria, Szwecja czy Estonia nawet zwiększyły od tego czasu areał upraw eko.

Polska w swoim Krajowym Planie Strategicznym przyjęła za cel 7% areału upraw ekologicznych do 2030 r. Dla porównania w 2020 r. – z którego to okresu mamy porównywalne dane z całej UE, jak informowała dr Wioletta Wrzaszcz z IERGiŻ w trakcie dyskusji na targach Bio Expo w Warszawie – w Polsce było ok. 400 tys. ha upraw ekologicznych oraz ok. 15,5 tys. gospodarstw certyfikowanych i ok. 2,5 tys. gospodarstw w okresie konwersji. Jednak patrząc na lata 2012–2020 w Polsce jako w jedynym kraju w UE powierzchnia upraw ekologicznych spadła o ponad 20%, podczas gdy w pozostałych krajach rosła. Największy wzrost odnotowano w Chorwacji o 240%, we Francji o 144%, Niemczech o 66%, w Austrii o 25%.

image
Natura 2000 bez chemicznych środków ochrony roślin – jak znaleźć swoje pole

Z czego wynika spadek powierzchni upraw ekologicznych w Polsce?

Spadek powierzchni upraw ekologicznych w Polsce wynika z faktu, że spory udział powierzchni zajmowały te, których celem nie był produkt ekologiczny, tylko dopłaty. Tłumaczy to, dlaczego w kraju mimo dosyć dużej liczby gospodarstw ekologicznych, ok. 20 tys., obserwuje się na rynku deficyt produktów ekologicznych. Z jednej strony mała podaż surowca, z drugiej wciąż słaby sektor przetwórczy.

Na targach Bio Expo w Warszawie spotkali się producenci i przetwórcy produktów ekologicznych, a także produktów lokalnych. Z rozmów wynika, że rynek eko jest atrakcyjny, głównie w dużych miastach, ale jednocześnie dosyć trudny z powodu wciąż dużego zróżnicowania gospodarstw.

Zdaniem dr Wrzaszcz średnie gospodarstwo ekologiczne jest coraz większe i liczy już ok. 30 ha. Gabriela Kulik prowadząca Naturfrut – Hurtownię Owoców i Warzyw Ekologicznych Certyfikowanych w Głowaczowie (woj. mazowieckie, pow. kozienicki) zajmuje się skupem i przetwórstwem warzyw.

image

Gabriela Kulik z hurtowni Naturfrut współpracuje z rolnikami ekologicznymi z areałem od 5 do 50 ha.

FOTO: Fot. Bujoczek

Za ekologiczne warzywa i owoce płaci ok. 20–40% więcej niż za konwencjonalne, współpracują z gospodarstwami od 5 do 50 ha. W 2022 r. sprzedali 800 ton certyfikowanych warzyw i owoców, które w 70% trafiły do sklepów z półką eko na rynek Warszawy. Gabriela Kulik wierzy w rozwój tego rynku, ale podkreśla, jak ważne jest zdobycie zaufania konsumentów do certyfikowanych produktów.

Pozostało 66% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 18:53