StoryEditor

Bio-eko trudny rynek. Co się działo podczas Bio Expo w Warszawie?

Rolnictwo ekologiczne musi żyć produkcją i sprzedażą żywności ekologicznej. Dobrą okazją do testowania rynku i nawiązywania kontaktów są targi, takie jak Bio Expo w Warszawie.
05.11.2023., 09:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Rolnictwo ekologiczne i ambitne cele, czyli Europejski Zielony Ład
  • Z czego wynika spadek powierzchni upraw ekologicznych w Polsce?
  • Polski rynek produktów ekologicznych
  • Rynek ekologicznego mięsa drobiowego

Przyszłość i sukces rolnictwa ekologicznego leży w rękach konsumentów żywności ekologicznej i uczciwego podziału marży w łańcuchu pokarmowym. Te elementy muszą być ze sobą ściśle powiązane, inaczej rolnictwo ekologiczne nie będzie mieć szans rozwoju.

Rolnictwo ekologiczne i ambitne cele, czyli Europejski Zielony Ład

W ramach Europejskiego Zielonego Ładu dla rolnictwa ekologicznego wyznaczono ambitne cele osiągnięcia 25% areału w 2030 r. W niektórych krajach poziom 20–25% został osiągnięty już w roku 2020. Austria, Szwecja czy Estonia nawet zwiększyły od tego czasu areał upraw eko.

Polska w swoim Krajowym Planie Strategicznym przyjęła za cel 7% areału upraw ekologicznych do 2030 r. Dla porównania w 2020 r. – z którego to okresu mamy porównywalne dane z całej UE, jak informowała dr Wioletta Wrzaszcz z IERGiŻ w trakcie dyskusji na targach Bio Expo w Warszawie – w Polsce było ok. 400 tys. ha upraw ekologicznych oraz ok. 15,5 tys. gospodarstw certyfikowanych i ok. 2,5 tys. gospodarstw w okresie konwersji. Jednak patrząc na lata 2012–2020 w Polsce jako w jedynym kraju w UE powierzchnia upraw ekologicznych spadła o ponad 20%, podczas gdy w pozostałych krajach rosła. Największy wzrost odnotowano w Chorwacji o 240%, we Francji o 144%, Niemczech o 66%, w Austrii o 25%.

image
Natura 2000 bez chemicznych środków ochrony roślin – jak znaleźć swoje pole

Z czego wynika spadek powierzchni upraw ekologicznych w Polsce?

Spadek powierzchni upraw ekologicznych w Polsce wynika z faktu, że spory udział powierzchni zajmowały te, których celem nie był produkt ekologiczny, tylko dopłaty. Tłumaczy to, dlaczego w kraju mimo dosyć dużej liczby gospodarstw ekologicznych, ok. 20 tys., obserwuje się na rynku deficyt produktów ekologicznych. Z jednej strony mała podaż surowca, z drugiej wciąż słaby sektor przetwórczy.

Na targach Bio Expo w Warszawie spotkali się producenci i przetwórcy produktów ekologicznych, a także produktów lokalnych. Z rozmów wynika, że rynek eko jest atrakcyjny, głównie w dużych miastach, ale jednocześnie dosyć trudny z powodu wciąż dużego zróżnicowania gospodarstw.

Zdaniem dr Wrzaszcz średnie gospodarstwo ekologiczne jest coraz większe i liczy już ok. 30 ha. Gabriela Kulik prowadząca Naturfrut – Hurtownię Owoców i Warzyw Ekologicznych Certyfikowanych w Głowaczowie (woj. mazowieckie, pow. kozienicki) zajmuje się skupem i przetwórstwem warzyw.

image

Gabriela Kulik z hurtowni Naturfrut współpracuje z rolnikami ekologicznymi z areałem od 5 do 50 ha.

FOTO: Fot. Bujoczek

Za ekologiczne warzywa i owoce płaci ok. 20–40% więcej niż za konwencjonalne, współpracują z gospodarstwami od 5 do 50 ha. W 2022 r. sprzedali 800 ton certyfikowanych warzyw i owoców, które w 70% trafiły do sklepów z półką eko na rynek Warszawy. Gabriela Kulik wierzy w rozwój tego rynku, ale podkreśla, jak ważne jest zdobycie zaufania konsumentów do certyfikowanych produktów.

Pozostało 66% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. grudzień 2024 09:05