StoryEditor

Branża drobiarska wychodzi naprzeciw antybiotykom

Co sądzą drobiarze odnośnie wykorzystania antybiotyków w produkcji? Co oznacza zrównoważona produkcja drobiu?
13.06.2017., 10:06h

Czy ograniczenie leczniczego stosowania antybiotyków w produkcji drobiarskiej jest możliwe? Na to pytanie próbowali odpowiedzieć prelegenci konferencji „Zrównoważona produkcja jako kierunek rozwoju polskiej branży drobiarskiej: ANTYBIOTYKI”.

Spotkanie zorganizowała Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza przy wsparciu Zakładu Chorób Ptaków Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynaryjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

– Działania w kierunku ograniczenia stosowania antybiotyków na przykładzie Holandii rozpoczęły się w 2007 roku, a od 2009 roku zauważamy wyraźny spadek ich użycia. Obserwujemy również akcje środowisk drobiarskich w innych państwach i razem dyskutujemy o tym, jakie kroki podejmować dalej. KRD – IG jest jednym z największych członków naszej organizacji, z którym wymieniamy się doświadczeniem i wierzę, że uda się nam wypracować rozwiązania, które wpłyną na jeszcze mniejsze stosowanie tych środków leczniczych – stwierdziła Birthe Steenberg, sekretarz generalny a.v.e.c.

Prof. Piotr Szeleszczuk, kierownik Katedry Patologii i Diagnostyki Weterynarii oraz Zakładu Chorób Ptaków opowiada się za przestrzeganiem zasad bioasekuracji.
Poprawienie ogólnej odporności u drobiu na choroby jest możliwe poprzez odpowiednio dobraną paszę oraz zmaksymalizowanie wchłaniania składników odżywczych. Ponadto istotne jest zarządzanie mikroflorą, kontrolowanie funkcji immunologicznych, ale bezdyskusyjną podstawą są zasady bioasekuracji, której celem jest zminimalizowanie możliwości wprowadzenia mikroorganizmów wywołujących choroby do środowiska chowu, przez np. nowo zakupione zwierzęta, ludzi, pojazdy czy zwierzęta domowe.

Jego zdaniem, najistotniejszym wskaźnikiem, mówiącym o faktycznym zużyciu leków jest średnia ilość antybiotyku, podawana zwierzętom w przeliczeniu na specjalną jednostkę, czyli tzw. PCU (ang. Population Correction Unit). Naszym celem jest osiągnięcie 50 mg/PCU, a nawet mniej. Obecnie wskaźnik ten wynosi 140,8 mg/PCU i w większości krajów UE, w tym w Polsce, ma tendencję spadkową. Stosowanie antybiotyków powinno się odbywać wg generalnej zasady – tak mało jak to możliwe, ale tak często, jak jest to konieczne.

Spotkanie zakończyła część poświęcona podejściu firm hodowlanych oraz paszowych do rozwoju zrównoważonej produkcji drobiarskiej. Według Johana van Arendonka, dyrektora ds. innowacji i technologii w Hendrix Genetics, ogromny wkład w rozwój zrównoważonej produkcji drobiarskiej mają firmy hodowlane.

Ograniczenie stosowania antybiotyków to jedno z wyzwań, przed którymi stoi branża drobiarska. Dotyczy to dużych, ale w szczególności małych zakładów produkcyjnych. Warto wprowadzać obejmujący całą firmę system monitorowania użycia antybiotyków oraz zdefiniować standardy ich odpowiedzialnego stosowania, by hodować zwierzęta w środowisku, w którym leki te wykorzystywane są tylko do leczenia zwierząt. Właśnie dlatego niezwykle istotna jest zrównoważona produkcja, czyli jej sprawność, jakość oraz zapewnienie dobrostanu. Przy przestrzeganiu tych zasad, a w szczególności przy hodowaniu drobiu w dobrych warunkach, stosowanie antybiotyków może zostać ograniczone – stwierdził van Arendonk.
 

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 16:26