Przyjęte rozwiązanie umożliwi teraz producentom owoców i warzyw korzystanie z dopłat do składek także w przypadku ustalenia składki ubezpieczenia upraw warzyw gruntowych oraz drzew i krzewów owocowych z zastosowaniem stawki taryfowej przekraczającej 6% sumy ubezpieczenia. A dopłaty budżetowe sięgną 65% składki obliczonej przy stawce taryfowej stanowiącej 5% sumy ubezpieczenia. Pozostałą część składki w całości zapłaci rolnik.
Rozwiązanie takie zwiększy ochronę ubezpieczeniową upraw rolnych przez wzrost liczby zawartych z producentami rolnymi umów ubezpieczenia.
Wśród nowości skrócono także z 30 do 14 dni termin, od którego następuje odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń po zawarciu umowy obowiązkowego ubezpieczenia upraw rolnych od ryzyka wystąpienia szkód spowodowanych przez powódź i suszę. Wprowadzono również przepisy usprawniające system rozliczania dotacji otrzymywanych przez zakłady ubezpieczeń na pokrycie części odszkodowań wypłaconych producentom rolnym z tytułu szkód spowodowanych przez suszę oraz umożliwiające ujednolicenie formy przekazywanych sprawozdań i rozliczeń dotacji.
Zgodnie z przepisami, jeden z zakładów ubezpieczeń przyjmuje na siebie rolę wiodącego zakładu ubezpieczeń, z którym dokonywane są wszelkie rozliczenia dopłat i dotacji przewidzianych ustawą. Wiodący zakład ubezpieczeń ma z kolei obowiązek rozliczania się z pozostałymi zakładami odpowiednio na zasadach, na których te zakłady partycypują w składce (dotyczy dopłat) oraz w wypłacanych odszkodowaniach w związku z suszą (dotyczy dotacji celowej).
Do projektu nowelizacji ustawy wprowadzono definicję producenta rolnego prowadzącego działalność rolniczą, obowiązującą przy ubieganiu się o dopłaty bezpośrednie.
Dopłaty będą przysługiwały producentom rolnym w wysokości do 65 proc. składki z tytułu ubezpieczenia upraw, z zastosowaniem stawek taryfowych ubezpieczenia nie przekraczających:
- 3,5% sumy ubezpieczenia upraw zbóż, kukurydzy, rzepaku jarego, rzepiku, ziemniaków lub buraków cukrowych;
- 5% sumy ubezpieczenia upraw rzepaku ozimego, warzyw gruntowych, chmielu, tytoniu, drzew i krzewów owocowych, truskawek lub roślin strączkowych.
pł