StoryEditor

Co łączy zakwaszoną glebę z ceną ziemniaka?

Jak podaje Koalicja Zdrowe Gleby, wg prognoz KE dla Polski, które mówią o wzroście gospodarczym, musimy zmierzyć się także ze wzrostem cen żywności. Podwyżki cen mają wynieść średnio około 12%. Bezpośredni wpływ ma na to oczywiście wzrost kosztów produkcji, ale także zły stan polskich gleb. Jak nadmierne zakwaszenie i zła kondycja gleb odbija się na cenach płodów rolnych?
31.05.2023., 12:05h
Jak podają eksperci średnia cena warzyw oraz owoców w roku 2022 wzrosła aż o 56%. Tegoroczne prognozy nie zapowiadają tendencji odwrotnej. Poza ogólną sytuacją gospodarczą wpływ na ceny ma także stan polskich gleb, a szczególnie ich zakwaszenie, które wpływa na niższe plony. Według Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, aż 60% powierzchni pól i użytków rolnych jest zakwaszonych.

Koszt uprawy ziemniaka o 70% wyższy

Gleby, które nie mają uregulowanego pH dają mniej plonów, a koszt uprawy na takim stanowisku na przykładzie ziemniaka jest nawet o 70% wyższy, niż na glebach o równoważnym pH.

Rolnicy w Polsce tracą nawet do 6 miliardów złotych przez zakwaszone gleby, które obniżają plon oraz mają negatywny wpływ na efektywność nawożenia.

- Zakwaszone gleby mają w sobie mało wapnia, który jest niezbędny do dobrego wzrostu i plonowania roślin. Przy zbyt niskim pH utrudnione jest pobieranie przez rośliny innych składników pokarmowych, np. fosforu, potasu, magnezu, boru, molibdenu. W wyniku tego koszty produkcji rosną, a wydajność pól i sadów spada. Nawożone wapnem drzewa owocowe rodzą owoce lepszej jakości, które mogą być dłużej przechowywane i nie psują się tak szybko. Dlatego właśnie wapnuje się sady i pola, żeby wydawały większe, lepszej jakości plony. – tłumaczy Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Jak poprawić stan gleb w Polsce?

– Według Eurostat, Polska jest 7. producentem rolnym w Unii Europejskiej i 13. na świecie. To oczywiście świetny wynik, jednak pomimo wzrostu naszej produkcji rolnej - spada jej wydajność. Efektem tego stanu rzeczy są rosnące koszty nawożenia i innych zabiegów, których celem jest poprawa jakości gleb w Polsce. Te dodatkowe wydatki po stronie rolników przekładają się bezpośrednio na ceny w sklepach. Odpowiedzią na ten problem jest systemowe podejście do regeneracji ziem rolnych w naszym kraju. Zdrowe gleby to nie tylko wyższe plony, ale także dzięki ograniczeniu ilości zabiegów agrotechnicznych, zdrowsze owoce i warzywa. – dodaje Małgorzata Bojańczyk, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności.
„Ogólnopolski program regeneracji środowiskowej gleb poprzez ich wapnowanie” to program, który działa w Polsce od 2019 roku. Miała być to inicjatywa wspierająca rolników, aby Ci mogli zadbać o stan swoich pól. Eksperci są zgodni, z tym że potrzeba jednak bardziej zdecydowanych działań.

- 12 maja delegacja Koalicji na rzecz Zdrowych Gleb w Polsce została przyjęta przez Lecha Kołakowskiego, sekretarza stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedstawiciele czternastu organizacji społecznych, samorządowych, związkowych, branżowych i producenckich zaprezentowali swoje cele. Koalicja podkreśla konieczność powszechnych, ogólnokrajowych działań jako warunku koniecznego osiągnięcia celu, jakim jest odkwaszenie gleb. Minister L. Kołakowski zadeklarował wolę wsparcia postulatów odnoszących się do odkwaszenia gleb w Polsce – czytamy w informacji Koalicji Zdrowe Gleby.

Odkwaszanie gleb w Polsce. Czy rolnicy zaczną je częściej wapnować?

na podst. inf. Koalicja Zdrowe Gleby. 
fot.tyt. envato.elements
Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 17:11