StoryEditor

Co najmniej 51% produktów lokalnych w ofercie? Jest projekt ustawy

Przy zamówieniach na dostawę produktów rolno-spożywczych ponad połowa z nich ma pochodzić od lokalnych dostawców. Zdaniem autorów ustaw zwiększy to dochody lokalnych społeczności oraz będzie miało pozytywny wpływ na środowisko.
01.06.2024., 07:56h

Posłowie Prawa i Sprawiedliwości złożyli w Sejmie projekt ustawy o zmianie ustawy - Prawo Zamówień Publicznych, który ma służyć wspieraniu lokalnych producentów rolnych, z uwzględnieniem pozytywnego wpływu na środowisko w związku z ograniczeniem transportu produktów spożywczych.

Nowe obowiązki przy przetargach

Propozycja zmiany prowadzi do wprowadzenie wymogu, aby oferenci w postępowaniach, których przedmiotem zamówienia jest dostawa produktów rolno-spożywczych w celu przygotowywania posiłków lub dostawa gotowych produktów żywnościowych, uwzględniali co najmniej 51% produktów lokalnych w ofercie.

Celem zmiany jest wsparcie lokalnych producentów rolnych, co będzie miało pozytywny wpływ na rozwój lokalnej gospodarki, tworzenie miejsc pracy oraz zwiększenie dochodów lokalnych społeczności – czytamy w uzasadnieniu projektu.

Ograniczyć transport i ślad węglowy żywności

Zdaniem autorów ustawy istotnym efektem wprowadzanej zmiany będzie również ograniczenie transportu długodystansowego i redukcja śladu węglowego związana z dostawą żywności. Produkty lokalne są zazwyczaj bardziej zrównoważone środowiskowo, ponieważ wymagają mniejszej ilości energii na transport i mniej środków konserwujących. Dodatkowo, wprowadzenie kryterium lokalności może więc przyczynić się do podnoszenia standardów żywności w danym obszarze oraz zachęci do innowacji w produkcji żywności, co może być korzystne zarówno dla konsumentów, jak i lokalnych przedsiębiorców.

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 00:13