Żywność prosto od producenta jest szczególnie ceniona. Zajmujący się taką sprzedażą robią to zwykle pod hasłem RHD, czyli Rolniczego Handlu Detalicznego lub MLO, czyli sprzedaży lokalnej, marginalnej i ograniczonej.
W ramach RHD możliwa jest produkcja, w tym przetwórstwo żywności na małą skalę i jej zbywanie konsumentom finalnym, a także zakładom prowadzącym handel detaliczny (takim jak np. sklepy, restauracje, stołówki) z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego. Ograniczenia w przypadku RHD są bardziej liberalne niż w MLO. W taki sposób sprzedaje produkty ze swojego gospodarstwa Jacek Krzywniak rolnik z Dziergowic.
W ramach RHD możliwa jest produkcja, w tym przetwórstwo żywności na małą skalę i jej zbywanie konsumentom finalnym, a także zakładom prowadzącym handel detaliczny (takim jak np. sklepy, restauracje, stołówki) z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego. Ograniczenia w przypadku RHD są bardziej liberalne niż w MLO. W taki sposób sprzedaje produkty ze swojego gospodarstwa Jacek Krzywniak rolnik z Dziergowic.
Zainteresowanie zdrową żywnością jest bardzo duże, więc limity mogłyby być wyższe
- Rolniczym Handlem Detalicznym zajmujemy się prawie trzy lata i cały czas daje nam bardzo dużo satysfakcji i stabilizuje dochody w gospodarstwie – mówi Pan Jacek. – Prawie sto procent towaru pochodzi z mojego gospodarstwa. Dokupuję tylko przyprawy, a zwierzęta, czyli tuczniki i bydło zawożę do zaprzyjaźnionej ubojni. Ubojnia zapewnia mi też transport półtusz i ćwierćtusz. Produkty pochodzące z trzody chlewnej sprzedawane są jako przetwory, na...