
Pesonen podkreślił, że glifosat przyczynia się do żywienia rosnącej populacji ludzkiej i zapewnia zachowanie rolnictwa i żyznych gleb.
– Korzystanie z glifosatu jest korzystne dla środowiska na wiele sposobów, ponieważ rolnicy nie muszą zmieniać terenu, zmniejszać erozji gleby, zachowując płodność gleby i zmniejszać emisję gazów cieplarnianych – mówił dziś w Brukseli Sekretarz Generalny COPA-COGECA. –Bez tego europejscy rolnicy mieliby znaczną przewagę konkurencyjną. W porównaniu do naszych konkurentów z krajów trzecich, dostawy bezpiecznej, wysokiej jakości, niedrogiej żywności byłyby zagrożone – dodał Pesonen.
Komisja Europejska tydzień temu w środę podczas obrad Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz (SCoPAFF) zaproponowała państwom UE przedłużenie zezwolenia na stosowanie glifosatu na kolejnych dziesięć lat. Ponieważ jednak państwa członkowskie nie mogły zgodzić się na poparcie wniosku, KE zaproponowała pięcioletni okres przedłużenia tego zezwolenia. Głosowanie w tej sprawie w SCoPAFF zaplanowane jest na 9 listopada br.
oprac. bcz na podstawie AgE
Fot. Łuczak