Komisja Europejska opublikowała raport na temat sytuacji na rynku pasz białkowych. Oszacowała, że w sezonie 2019/2020 zapotrzebowanie na paszę białkową wzrośnie o 2 mln t, w porównaniu do 2018/2019. Najprawdopodobniej osiągnie 84 mln ton.
Samowystarczalność UE na pasze objętościowe poprawiła się i wynosi obecnie 78%. Obecnie w UE mniejsza dostępność rzepaku na rynku wywiera presję na zwiększenie samowystarczalności w pasze objętościowe.
Nadal kiszonka z traw i kukurydzy pozostaje na pierwszym miejscu stanowiąc najczęściej stosowane źródło białka paszowego (45% całkowitego zużycia paszy) i wykorzystanie wzrosło o 2% w porównaniu z ubiegłym sezonem.
Zużycie pasz z nasion oleistych stanowi 25% i spadło o 1%. Z kolei zboża jako źródło pasz treściwych nadal są dostępne w wystarczającej ilości, przy całkowitym zużyciu pasz w ilości 20%. UE nie jest niestety samowystarczalna w produkcji nasion oleistych, dlatego niezbędny jest import.
Kryzys spowodowany pandemią koronawirusa wywołał spadek popytu na biopaliwa i zmniejszył dostępność poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (-7%), który został zrekompensowany importem soi. Z kolei w przypa...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
COVID namieszał na rynku pasz białkowych
Komisja Europejska opublikowała raport na temat bilansu pasz białkowych na sezon 2019/2020 w porównaniu do sezonu 2018/2019. Zapotrzebowanie na paszę białkową wzrośnie.