
Samowystarczalność UE na pasze objętościowe poprawiła się i wynosi obecnie 78%. Obecnie w UE mniejsza dostępność rzepaku na rynku wywiera presję na zwiększenie samowystarczalności w pasze objętościowe.
Nadal kiszonka z traw i kukurydzy pozostaje na pierwszym miejscu stanowiąc najczęściej stosowane źródło białka paszowego (45% całkowitego zużycia paszy) i wykorzystanie wzrosło o 2% w porównaniu z ubiegłym sezonem.
Zużycie pasz z nasion oleistych stanowi 25% i spadło o 1%. Z kolei zboża jako źródło pasz treściwych nadal są dostępne w wystarczającej ilości, przy całkowitym zużyciu pasz w ilości 20%. UE nie jest niestety samowystarczalna w produkcji nasion oleistych, dlatego niezbędny jest import.
Kryzys spowodowany pandemią koronawirusa wywołał spadek popytu na biopaliwa i zmniejszył dostępność poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (-7%), który został zrekompensowany importem soi. Z kolei w przypa...