StoryEditor

Credit Agricole o rynku drobiu: podaż nie nadąża za popytem

Według analityków Credit Agricole, na krajowym rynku drobiu podaż nie nadąża za popytem, co winduje ceny skupu. Ale mimo tego opłacalność produkcji pozostaje nadal na relatywnie niskim poziomie. Wraz z cenami skupu gwałtownie rosną także koszty produkcji. 
23.06.2022., 12:06h

Zdaniem analityków Credit Agricole w ostatnich miesiącach na rynku drobiu mamy do czynienia z utrzymującymi się silnymi ograniczeniami podażowymi, których efektem jest wzrost cen skupu drobiu.

Podaż nie nadąża za popytem

Towaru na rynku brakuje, tymczasem wraz z wygasaniem pandemii rośnie zapotrzebowanie na drób. Podaż nie nadąża za popytem, ponieważ branża drobiarska nie odbudowała jeszcze swojego potencjału produkcyjnego po stratach wyrządzonych przez ptasią grypę a jednocześnie Ukraina wstrzymała swój eksport drobiu na unijny rynek ze względu na wojnę.

„W tych warunkach mamy do czynienia z deficytem żywca i dzięki lepszej pozycji negocjacyjnej producenci drobiu mają duże możliwości przerzucania rosnących kosztów produkcji na kolejne odcinki łańcucha dostaw. Uważamy, że wpływ opisanych wyżej czynników utrzyma się w kolejnych miesiącach, co przy uwzględnieniu efektów sezonowych będzie sprzyjać utrzymywaniu się cen drobiu w trendzie wzrostowym. Warto zauważyć, że mimo wzrostu cen skupu drobiu opłacalność jego produkcji pozostaje nadal na relatywnie niskim na tle historycznym poziomie, co będzie ograniczać tempo odbudowy podaży mięsa. W konsekwencji podtrzymujemy naszą ocenę, że silniejszy spadek cen nastąpi dopiero w 2023 r.” napisali w prognozie analitycy Credit Agricole.

Jaka będzie sytuacja rynkowa?

Przez pierwsze trzy miesiące tego roku wartość polskiego eksportu drobiu (mięsa, przetworów oraz drobiu żywego) zwiększyła się o 37,1% w porównaniu z 2021 r. A trzeba pamiętać że rok temu branża zanotowała w tym okresie 7,5% spadek sprzedaży zagranice.

Cena skupu drobiu wyniosła w kwietniu 6,28 zł/kg (+54,3% r/r), a cena pasz dla drobiu ukształtowała się na poziomie 2,31 zł/kg (+40,7% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza wyniosła w kwietniu 2,72 wobec 2,48 przed rokiem, wskazując na poprawę opłacalności produkcji w ujęciu rocznym.

Uwzględniając sytuację na światowym i krajowym rynku drobiu Credit Agricole prognozuje następujące ceny skupu:

  • na koniec 2022 r. - ok. 6,60 zł/kg;
  • na koniec 2023 r. - ok. 5,90 zł/kg.

Dalszy wzrost cen skupu jaj

Podobnie jak w przypadku mięsa drobiowego przyczyną wzrostu cen jaj jest nasilająca się presja kosztowa związana z rosnącymi cenami pasz oraz energii, przy utrzymujących się ograniczeniach podażowych.

Cena skupu jaj klasy M w styczniu wyniosła 34,73 zł/100 sztuk (+18,2% r/r), a cena pasz dla niosek ukształtowała się na poziomie 2,03 zł/kg (+45,1% r/r).

W konsekwencji w kwietniu relacja cen 100 jaj/pasza ukształtowała się na poziomie 25,10 wobec 25,30 przed rokiem, wskazując na nieznaczne pogorszenie opłacalności produkcji jaj w ujęciu rocznym.

Prognozy do 2023 r.

Uwzględniając perspektywy sytuacji na unijnym oraz krajowym rynku jaj eksperci Credit Agricole prognozują następujące ceny skupu:

  • na koniec 2022 r. - ok. 60 zł/100 sztuk jaj klasy M;
  • na koniec 2023 r. - ok. 40 zł/100 sztuk jaj klasy M.

Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza cen drobiu oraz jaj jest kształtowanie się cen energii oraz pasz, a także przebieg ptasiej grypy w nowym sezonie w Europie.

wk
fot. EnvatoElements

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 21:04