W Londynie cukier biały potaniał o 3,4% – do 345 USD/t. W Nowym Jorku cukier surowy stracił jeszcze więcej, taniejąc o 6,1% – do 237,2 USD/t. Obecnie cukier biały jest najtańszy od sześciu i pół roku, a cukier surowy od siedmiu lat. Powodem przecen jest przede wszystkim wysoka podaż cukru z Brazylii, która jest jego największym światowym eksporterem, oraz słaby real. Wpływ na ceny cukru ma także światowy bilans cukru i korzystne kolejne kampanie cukrownicze. Rynek tej branży od sześciu lat jest w fazie nadwyżki produkcyjnej, co doprowadziło do nagromadzenia wysokich zapasów.
W mniejszym stopniu przeceny dotykają cukru białego, którego podaż w światowym handlu jest jednak ograniczona. Wysoka różnica w cenie między cukrem białym a surowym, która obecnie przekracza 110 USD/t, preferuje zakupy cukru surowego.
Źródło:FAMU/FAPA
bie
StoryEditor
Cukier najtańszy od ponad sześciu lat
Ostatni tydzień przyniósł silne spadki notowań cukru na światowych giełdach.