W imieniu Komisji Europejskiej wypowiedziała się komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stella Kyriakides.
– Jak dotąd nie ma żadnych dowodów na to, że którekolwiek ze zwierząt lub produktów pochodzenia zwierzęcego dopuszczonych do przywozy na teren Unii z Chin stanowi zagrożenie dla zdrowia obywateli UE wynikające z obecności COVID-19 – stwierdziła kategorycznie komisarz Kyriakides. Jej zdaniem, niezależnie od zmian związanych z COVID-19, ze względu na obecność zakaźnych chorób zwierząt w Chinach, tylko kilka żywych zwierząt i nieprzetworzonych produktów zwierzęcych z Chin jest dopuszczonych do przywozu do UE. Wszystkie przesyłki żywych zwierząt i produktów pochodzenia zwierzęcego podlegają obowiązkowej kontroli weterynaryjnej na granicach UE. Podróżnym wjeżdżającym na obszar celny UE nie wolno przewozić w bagażu żadnego mięsa, produktów mięsnych, mleka i produktów mlecznych.
Odnosząc się do sytuacji na rynkach rolnych, Kyriakides stwierdziła, że Komisja uważnie monitoruje rozwój sytuacji, ze szczególnym naciskiem na wpływ, jaki warunki zewnętrzne mogą mieć na rolników w Unii. Komisja mogłaby rozważyć uruchomienie instrumentów stabilizacji rynku określonych w rozporządzeniu w sprawie wspólnej organizacji rynków (CMO), gdyby obiektywne dowody wskazywały na odpowiedniość takich środków.
Komisarz podkreśliła także, że prawodawstwo UE w zakresie zdrowia zwierząt zapewnia szereg instrumentów kontroli i zwalczania zakaźnych chorób zwierząt (takich jak ptasia grypa o wysokiej patogeniczności) w UE, którą można również wykorzystać do zwalczania nowo pojawiających się chorób, jeśli dotykają one zwierzęta. gi
StoryEditor
Czy import mięsa z Chin jest bezpieczny?
O ryzyko dla branży rolnej związane z możliwością przeniesienia koronawirusa poprzez zwierzęta i produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z Chin pytają posłowie PE.