StoryEditor

Do 60% wyższe ceny mięsa po wprowadzeniu podatku: które mięso mogłoby najbardziej podrożeć?

Europejscy naukowcy oszacowali, jak wysokie musiałyby być podatki od mięsa, żeby zrównoważyć koszty środowiskowe wytworzenia go. Jak kształtowałyby się ceny mięsa po opodatkowaniu?
07.02.2022., 12:02h

Zrównoważone rolnictwo i neutralność klimatyczna są jednymi z celów strategii unijnej „Od pola do stołu”. Konsultacje i analizy związane z tematem zrównoważonego systemu żywnościowego trwają od lat i jak pisaliśmy wcześniej, nasi zachodni sąsiedzi coraz poważniej zastanawiają się nad wprowadzeniem podatku od mięsa, który miałby równoważyć koszty środowiskowe wynikające z produkcji zwierzęcej.

Koszty dla środowiska ze względu na hodowane gatunki

W zależności od gatunku hodowanych zwierząt, mięso musiałoby zostać opodatkowane i jego cena wzrosłaby od 20-60%, jak informuje AgraEurope. Do takich wniosków doszli naukowcy z kilku europejskich uniwersytetów we wspólnym badaniu pod przewodnictwem holenderskiego Uniwersytetu Ekonomicznego w Utrechcie.

W państwach uprzemysłowionych miałyby pojawić się wzrosty cen konsumenckich, odpowiednie do kosztów ponoszonych przez środowisko z tytułu produkcji danego gatunku. W zależności od rodzaju mięsa cena wzrosłaby proporcjonalnie do jego wpływu na ekosystemy.

A dokładniej analitycy porównali koszty środowiskowe konsumpcji następujących gatunków (1 EUR = 4,55 zł, kurs z 7.02.22 r.):

  • Wołowiny: koszt od 5,16 €/kg do 8,26 €/kg (ok. 23 – 28,50 zł);

  • jagnięciny i baraniny: koszt do 3,33 €/kg (ok. 15 zł);

  • wieprzowiny: koszt do 1,74 €/kg (7,92 zł);

  • drobiu: koszt do 1,35 €/kg (6,15 zł).

Ostrożne obliczenia

Obliczone przez naukowców podatki konsumpcyjne były jednak bardzo zachowawcze. Nie uwzględniono kosztów społecznych, utraty różnorodności biologicznej, ewentualnych szkód dla zdrowia z tytułu zanieczyszczeń generowanych przez produkcję zwierzęcą.

Zdaniem ekonomistów, gdyby szkody zdrowotne, spowodowane konsumpcją mięsa, zostały zinternalizowane, podatek od surowej, świeżej wołowiny musiałby zostać w przybliżeniu potrojony.

Złagodzenie kosztów czy ograniczenie konsumpcji?

Według naukowców częstotliwość spożycia mięsa jest ważnym czynnikiem w temacie globalnych problemów środowiskowych. Akcyza na mięso mogłaby pomóc w złagodzeniu tych skutków, zaczynając od promowania zdrowia publicznego, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości mięsa zwiększa ryzyko wielu chorób.

Dlatego badacze zaznaczają, że bardzo ważnym czynnikiem jest dokładne informowanie polityków i społeczeństwa o tym, jakie są „prawdziwe” koszty konsumpcji.


al na podst. topagrar.com

fot. EnvatoElements

Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. listopad 2024 18:17