Ogółem w 2014 r. spożycie drobiu kurzego w UE wzrośnie o 2,1% wobec 2013 r. , osiągając ilość 9,58 mln ton. Natomiast produkcja mięsa kurcząt w 2014 r. (w UE) wyniesie 9,95 mln ton i będzie o 1,5% wyższa od ubiegłorocznej.
Wzrost produkcji drobiu nie pójdzie jednak w parze z eksportem, ponieważ ocenia się, że w tym roku z UE wyjedzie 1,07 mln ton mięsa, będzie to oznaczało spadek w skali roku o 1,8%. Dostawy spadną najbardziej z Francji do Arabii Saudyjskiej i innych krajów Bliskiego Wschodu ze względu na zniesienie przez Komisję Europejską subsydiów eksportowych w lipcu 2013 r.
Większa będzie jednak sprzedaż elementów kurcząt, głównie z krajów Beneluxu, a także z Francji i Polski do krajów afrykańskich (RPA, Benin, Ghana) – informuje FAMMU/FAPA.
e-abi