StoryEditor

Drób ulubionym mięsem Europejczyków?

Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) prognozuje, że  w tym roku Europejczycy nadal będą wybierali przede wszystkim mięso kurcząt. Powód? Jest  tańsze – szczególnie w krajach, gdzie panuje trudniejsza sytuacja gospodarcza, no i w diecie uważane jest za mniej tuczące.
04.04.2014., 11:04h

Ogółem w 2014 r. spożycie drobiu kurzego w UE wzrośnie o 2,1% wobec 2013 r. , osiągając ilość 9,58 mln ton. Natomiast produkcja mięsa kurcząt w 2014 r. (w UE) wyniesie 9,95 mln ton i będzie o 1,5% wyższa od ubiegłorocznej.

Wzrost produkcji drobiu nie pójdzie jednak w parze z eksportem, ponieważ ocenia się, że w tym roku z UE wyjedzie 1,07 mln ton mięsa, będzie to oznaczało spadek w skali roku o 1,8%. Dostawy spadną najbardziej z Francji do Arabii Saudyjskiej i innych krajów Bliskiego Wschodu ze względu na zniesienie przez Komisję Europejską subsydiów eksportowych w lipcu 2013 r.

Większa będzie jednak sprzedaż elementów kurcząt, głównie z krajów Beneluxu, a także z Francji i Polski do krajów afrykańskich (RPA, Benin, Ghana) – informuje FAMMU/FAPA.
 e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:20