Witold Choiński widzi nadal możliwości rozwoju dla mięsa drobiowego w Polsce, jednak zauważa już pewne symptomy korekty. Należy się jego zdaniem spodziewać pewnego spadku cen, choć drób nadal będzie liderem wśród mięs z uwagi na to, że jest bardziej konkurencyjny cenowo w stosunku do wieprzowiny i wołowiny.
– To że nasz kraj jest obecnie liderem w Europie w zakresie produkcji drobiu z produkcją 3,2 mln ton w 2016 r. nie oznacza, że można spocząć na laurach. Klienci zarówno w Polsce ale też w całej Europie są coraz bardziej wymagający i poszukują ciekawych ofert – twierdzi Choiński.
Jego zdaniem przed zakładami mięsnymi stoi obecnie wyzwanie. Muszą one przygotować własną ofertę produktów przetworzonych z drobiu, bo i Polacy jak i reszta Europejczyków ma coraz mniej czasu i coraz częściej sięgają po mięso typu convenience. Według prezesa rok 2018 zdefiniuje trendy w tym segmencie. aku
StoryEditor
Drób utrzyma pozycję lidera wśród mięs
– To, że jesteśmy w produkcji drobiu na pierwszym miejscu w Europie nie oznacza, że możemy spocząć na laurach – uważa prezes Związku Polskie Mięso, Witold Choiński.