Zapasy cukru osiągnęły wielkość 4,862 mln ton. Analizując rok gospodarczy 2013/14 miesiącami najwyższe były na przełomie lat kalendarzowych: w grudniu 2013 r. i w styczniu 2014 r. Następnie stopniowo spadały do sierpnia 2014 r.
Duże zapasy cukru wywierają presję na jego ceny, które systematycznie spadają. Odczuli to już plantatorzy buraków cukrowych w kampanii 2014/2015, którzy muszą liczyć się z korektami faktur sprzedaży surowca pozakwotowego. Utrzymująca się nadpodaż cukru na rynku utrudnia cukrowniom pozbycie się jego nadwyżek, co w praktyce oznacza dla plantatorów obniżki deklarowanych przez cukrownie we wrześniu stawek za 1 tonę buraków pozakwotowych. Wiele wskazuje na to, że w ostatniej kampanii cukrowniczej straca rolnicy, którzy zamiast kwotowego dodatku do ceny 1 tony buraków kwotowych zdecydowali się czekać na majową premię uzależnioną od wyników sprzedaży cukru. tcz/bcz