StoryEditor

Duży może więcej

Rolnicy, członkowie grup producentów rolnych wspólnie sprzedają swoje płody i razem kupują środki do produkcji rolnej. A jakie jeszcze mają ciekawe pomysły na biznes?
23.10.2017., 14:10h

W Iławie od 4 lat działa grupa producentów Marpol, która zrzesza 13 producentów gęsi z tamtejszego regionu.

– Nasza roczna produkcja wynosi ok. 200 tys. gęsi, czyli ok. 1,5 mln kg żywca – wylicza prezes Krystyna Ziejewska, będąca jednocześnie producentem drobiu i prezesem Krajowego Związku Grup Producentów Rolnych – Izba Gospodarcza. 

– Naszymi członkami są rolnicy posiadający gospodarstwa produkujące gęsi, indyki, często też kurczaki. Ściśle współpracujemy z działającym od 2003 r. Iławskim Stowarzyszeniem Producentów Gęsi. Razem hodujemy ok. 600 tys. gęsi, co stanowi 90% zapotrzebowania tutejszych zakładów mięsnych. Podstawowymi korzyściami współpracy są wyższe ceny sprzedaży żywca i niższe zakupu piskląt oraz pasz.  

Promocja naszego mięsa 

– Polacy lubią gęsinę, trzeba im o niej przypomnieć i umożliwić zakup. Tym jako jej producenci się zajmujemy – mówi Ziejewska. – Nasi członkowie chcieli więcej od współpracy w ramach grupy – dodaje.

Rolnicy zaczęli promować gęsinę wśród konsumentów. Szybko okazało się, że to walka z wiatrakami, ponieważ statystyczny Kowalski nie ma gdzie kupić mięsa gęsiego. Przypomnijmy, że w 2003 r. średnie spożycie gęsiny w naszym kraju wynosiło 17 g/osobę/rok! Obecnie doszło do 230 g/osobę/rok, co jest skromnie mówiąc, niezadowalającym wynikiem w kraju, gdzie gęsina jest wpisana w tradycję kulinarną.

– Aby umożliwić zakup promowanej przez nas, np. podczas targów gęsiny postanowiliśmy otworzyć dwa lata temu sklep. Sprzedajemy wyroby z wyhodowanych przez nas gęsi – mówi prezes.

Grupa Marpol poszła dalej. Pod koniec 2016 r. otworzyli bar i sklep "Gęsia chata", będący współwłasnością rolników, członków grupy. Sprzedają w nim potrawy z gęsiną w roli głównej. 

Więcej o pomysłach na biznes rolników zrzeszonych w grupach producentów rolnych przeczytacie w listopadowym wydaniu "top agrar Polska". Zapraszamy do lektury.     aku

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. październik 2024 02:45