Zgodnie z raportem, ogólna sprzedaż mleka i śmietany do krajów UE wzrosła o 33% do ok. 384 tys. ton o wartości 2,3 mld zł. Co ciekawe, znaczny w tym udział miał rynek Europy Środkowo-Wschodniej, gdzie polscy eksporterzy wywieźli 16,3 tys. t surowego mleka i śmietany za 83 mln zł, a więc o ponad 100% więcej niż w 2013 roku. Prawdopodobnie, nasi wschodni sąsiedzi wykorzystują w ten sposób okazję i zapełniają lukę po europejskich (w tym polskich) produktach mleczarskich w Rosji. Zapewne produkują sery i sami sprzedają do Rosji, lecz po części z mleka sprowadzonego z krajów UE. Eksport polskich serów i twarogów do Europy Środkowo-Wschodniej w ubiegłym roku spadł bowiem o 13% do poziomu 21,5 tys. t. Ogólnie nasze zakłady w okresie od stycznia do września 2014 r. (embargo obowiązuje od sierpnia) wywiozły 155 tys. t serów i twarogów o wartości 2,1 mln zł.
Eksport wszystkich polskich produktów rolno-spożywczych w analizowanym okresie był wyższy o 5,2% i zamknął się w 2014 r. dodatnim saldem w wysokości 20,5 mld zł wobec 18,8 mld zł przed rokiem. Ich udział w eksporcie ogółem utrzymał się na podobnym poziomie jak w 2013 roku i wyniósł 13,0%. mj (źródło: GUS)