StoryEditor

Eksport polskiej żywności idzie na rekord

Od stycznia do października 2020 r. odnotowano wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. Wywóz zwiększył się aż o 7 proc. w porównaniu do analogicznego okresu w 2019 roku. Największym zainteresowaniem odbiorców cieszyły się: żywiec, mięso i jego przetwory.
13.01.2021., 19:01h
Od stycznia do października 2020 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła 28,3 mld euro. To o 1,8 mld euro więcej niż rok wcześniej. Wartość wywozu wzrosła więc o 7 proc. 

Jak poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa na wyższy eksportu miały wpływ przede wszystkim bardzo dobre wyniki sprzedaży zagranicznej w pierwszym kwartale 2020 r. oraz rosnący eksport od czerwca do października 2020 r. 

- Do wzrostu eksportu w znacznym stopniu przyczyniła się, mająca miejsce w pierwszym kwartale 2020 r., deprecjacja waluty krajowej względem euro i dolara amerykańskiego oraz utrzymujący się w okresie od kwietnia do października 2020 r. korzystny dla eksporterów kurs złotego. Miało to pozytywny wpływ na konkurencyjność cenową eksportowanych artykułów rolno-spożywczych na rynek międzynarodowy – czytamy w analizie KOWR.

Polska żywność: kto i co kupuje?


W okresie dziesięciu miesięcy 2020 r., podobnie jak w latach poprzednich, nasze produkty rolno-spożywcze były eksportowane przede wszystkim na rynek unijny. Dostawy do krajów UE wygenerowały 22,7 mld euro, co stanowiło 80 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych ogółem.  

Głównym partnerem handlowym Polski pozostawały Niemcy. Eksport do tego kraju wyniósł 7,1 mld euro i był o 0,7 mld euro (o 11 proc.) większy niż w analogicznym okresie 2019 r. 

Ważnymi odbiorcami polskich artykułów rolno-spożywczych były także: Wielka Brytania (2,5 mld euro), Niderlandy (1,6 mld euro), Francja i Włochy (po około 1,5 mld euro) oraz Czechy (1,2 mld euro). 

Do krajów pozaunijnych w okresie styczeń–październik 2020 r. wyeksportowano z Polski produkty rolno-spożywcze o wartości 5,6 mld euro wobec 4,8 mld euro rok wcześniej (wzrost o 16 proc.).  

W omawianym okresie w strukturze towarowej eksportu polskiej żywności dominowały: żywiec, mięso i jego przetwory, ziarno zbóż i przetwory, tytoń i wyroby tytoniowe, cukier i wyroby cukiernicze, produkty mleczne oraz ryby i przetwory. Łączny eksport wymienionych grup towarowych wygenerował ponad 66% wpływów uzyskanych z całego eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski.  

Natomiast import w tym okresie wyniósł 18,5 mld euro i był o 5 proc. wyższy niż przed rokiem. Dynamika wzrostu eksportu przewyższała tempo wzrostu importu, w rezultacie dodatnie saldo wymiany handlowej zwiększyło się w porównaniu z tym samym okresem 2019 r. o 11 proc, osiągając 9,8 mld euro. 

Kamila Szałaj, oprac. na podst. KOWR, fot. pixabay.com
Kamila Szałaj
Autor Artykułu:Kamila Szałaj Redaktorka portalu tygodnik-rolniczy.pl i Tygodnika Poradnika Rolniczego. Kamila Szałaj jest ekspertką z zakresu polityki rolnej w Polsce oraz rynków rolnych. Specjalizuje się także w kwestii dopłat bezpośrednich i dotacji dla rolnictwa. Podejmuje też tematy dotyczące bezpieczeństwa w rolnictwie oraz interwencji w obronie rolników. Zdobyła 1. miejsce w ogólnopolskim konkursie KRUS „W rolnictwie można pracować bezpieczniej”. W 2018 roku odznaczona przez ministra rolnictwa medalem Zasłużony dla Rolnictwa.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. październik 2024 11:18