StoryEditor

Eksport polskiej żywności idzie na rekord - czego eksportujemy najwięcej? Analizy ekspertów

Polski eksport żywności idzie na kolejny rekord prognozują eksperci z banku Credit Agricole. Mimo zawirowań związanych z pandemią koronawirusa jego wartość w zeszłym roku przekroczyła 34 mld euro. W tym roku ma być jeszcze lepiej mimo słabego początku spowodowanego Brexitem. 
15.06.2021., 11:06h

Z analiz ekspertów banku Credit Agricole wynika, że polski eksport artykułów rolno-spożywczych okazał się relatywnie odporny na skutki pandemii. Zgodnie z danymi GUS, jego wartość zwiększyła się w 2020 r. do 34,0 mld euro wobec 31,8 mld euro w 2019 r. co oznacza 7% wzrost liczony rok do roku. Co więcej, doszło do silnego zwiększenia udziału eksportu żywności w eksporcie ogółem z 13,3% w 2019 r. do 14,3% w 2020 r.


Zboża i wyroby tytoniowe lokomotywami eksportu

W 2020 r. odnotowano wzrost wartości polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych, niemniej sytuacja była bardzo zróżnicowana jeśli chodzi o poszczególne kategorie towarowe. Eksport zwiększył się w 16 z 24 kategorii. Głównym źródłem jego wzrostu był wyższy eksport zbóż (efekt silnego zwiększenia światowego popytu na zboża i wysokich krajowych zbiorów) oraz wyrobów tytoniowych (efekt utrzymującego się silnego popytu zagranicznego). Tylko te dwie kategorie odpowiadały łącznie za 4,5 pkt. proc. z 7,0% wzrostu eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2020 r.


Kryzys HoReCa ciągnie w dół eksport mięsa

Przeciwny wpływ miał natomiast wyraźnie niższy eksport mięsa, który obn...

Pozostało 68% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 21:57