Z analiz ekspertów banku Credit Agricole wynika, że polski eksport artykułów rolno-spożywczych okazał się relatywnie odporny na skutki pandemii. Zgodnie z danymi GUS, jego wartość zwiększyła się w 2020 r. do 34,0 mld euro wobec 31,8 mld euro w 2019 r. co oznacza 7% wzrost liczony rok do roku. Co więcej, doszło do silnego zwiększenia udziału eksportu żywności w eksporcie ogółem z 13,3% w 2019 r. do 14,3% w 2020 r.
Zboża i wyroby tytoniowe lokomotywami eksportu
W 2020 r. odnotowano wzrost wartości polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych, niemniej sytuacja była bardzo zróżnicowana jeśli chodzi o poszczególne kategorie towarowe. Eksport zwiększył się w 16 z 24 kategorii. Głównym źródłem jego wzrostu był wyższy eksport zbóż (efekt silnego zwiększenia światowego popytu na zboża i wysokich krajowych zbiorów) oraz wyrobów tytoniowych (efekt utrzymującego się silnego popytu zagranicznego). Tylko te dwie kategorie odpowiadały łącznie za 4,5 pkt. proc. z 7,0% wzrostu eksportu artykułów rolno-spożywczych w 2020 r.
Kryzys HoReCa ciągnie w dół eksport mięsa
Przeciwny wpływ miał natomiast wyraźnie niższy eksport mięsa, który obn...