Eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej osiągnął w zeszłym roku rekordowe poziomy. Co więcej, wzrost ten ma być kontynuowany na początku 2021 roku. Według wstępnych informacji Komisji Europejskiej, 27 państw członkowskich, z wyłączeniem Wielkiej Brytanii, sprzedało w styczniu i lutym łącznie 1,02 mln ton wieprzowiny, w tym jej produktów ubocznych, do krajów trzecich. Było to dobre 222,4 tys. t, czyli o 27,9% więcej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
W badanym okresie dochody z eksportu wieprzowiny wzrosły o 214 mln euro, czyli 11,1%, do 2,15 mld euro. Wzrost wolumenu eksportu UE wynikał głównie z dynamicznie rozwijających się dostaw wieprzowiny do Chin. W porównaniu do pierwszych dwóch miesięcy 2020 r. wzrosły one o 144 900 ton, czyli o 30,4%, do 622 200 ton.
Relatywnie najsilniejszy wzrost eksportu unijnej wieprzowiny do krajów trzecich dotyczył Filipin. Tam dostawy wzrosły o 133,1% do 55 820 ton.
Hiszpania zdecydowanie numer jeden
Zdecydowanie największym eksporterem z krajów członkowskich UE była Hiszpania. Eksport wieprzowiny do krajów trzecich w styczniu i lutym 2021 r. wzrósł tam o 83,3% do 411 220 ton w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego. Z tego około 3/4 mięsa i produktów ubocznych trafiło do Chin.
Co ciekawe, Polsce pomimo tego, że cały czas boryka się z afrykańskim pomorem świń, również udało się zwiększyć eksport wieprzowiny do krajów trzecich o 31,6% do 41 280 ton.
Źródło: AgE