Oleje roślinne
Wskaźnik cen olejów roślinnych FAO odnotował wzrost o 8,5% w stosunku do poprzedniego miesiąca, osiągając nowy rekordowy poziom. Taki stan rzeczy zawdzięczamy głównie rosnącym cenom oleju palmowego, sojowego i słonecznikowego. W lutym międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły drugi miesiąc z rzędu z powodu utrzymującego się globalnego popytu importowego, który zbiegł się m.in. z zmniejszonymi możliwościami eksportu z Indonezji, wiodącego światowego eksportera oleju palmowego. Ceny oleju sojowego rosły z powodu pogarszających się perspektyw produkcji soi w Ameryce Południowej, zaś ceny oleju słonecznikowego z powodu zakłóceń w regionie Morza Czarnego.
Produkty mleczne
Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO był w lutym średnio o 6,4 proc. wyższy niż w styczniu, do czego przyczyniły się niższe niż oczekiwano dostawy mleka w Europie Zachodniej i Oceanii, a także utrzymujący się popyt importowy, zwłaszcza z Azji Północnej i Bliskiego Wschodu.
Zboża
Wskaźnik cen zbóż FAO wzrósł o 3% w porównaniu z poprzednim miesiącem, na co wpływ miały rosnące notowania najważniejszych zbóż, przy czym międzynarodowe ceny kukurydzy wzrosły o 5,1%, co było wynikiem połączenia ciągłych obaw o stan upraw w Ameryce Południowej, niepewności co do eksportu kukurydzy z Ukrainy oraz rosnących cen pszenicy.
Międzynarodowe ceny ryżu wzrosły o 1,1%, do czego przyczynił się silny popyt na ryż ze strony nabywców z Azji Bliskiego Wschodu oraz aprecjacji walut niektórych eksporterów w stosunku do dolara amerykańskiego.
Mięso
Wskaźnik cen mięsa FAO wzrósł o 1,1 proc. w stosunku do stycznia, a międzynarodowe notowania wołowiny osiągnęły nowy rekordowy poziom w związku z dużym światowym popytem importowym przy ograniczonych dostawach bydła rzeźnego w Brazylii i wysokim zapotrzebowaniem na odbudowę stada w Australii. Podczas gdy ceny wieprzowiny wzrosły, odzwierciedlając zwiększony popyt wewnętrzny i zmniejszone dostawy wieprzowiny w UE i USA, ceny owiec i drobiu spadły, po części z powodu, odpowiednio, wysokich dostaw eksportowych w Oceanii i zmniejszonego importu przez Chiny po zakończeniu Święta Wiosny.
Cukier
Wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 1,9 proc. ze względu na korzystne perspektywy produkcji w głównych krajach eksportujących, takich jak Indie i Tajlandia, a także lepsze warunki uprawy w Brazylii.