Według FAO, ceny żywności w październiku były o 3% wyższe niż we wrześniu. Co więcej, wzrost w tym zakresie odnotowujemy już trzeci miesiąc z rzędu.
Porównując jednak rok do roku, ceny żywności wzrosły aż o 31,3%.
Indeks cen zbóż w październiku wzrósł o 3,2% miesiąc do miesiąca, przy czym światowe ceny pszenicy wzrosły o 5% i były o ponad 1/3 wyższe niż przed rokiem. Powodem tego są mniejsze zbiory pszenicy u największych eksporterów tego zboża: Kanady, Rosji i Stanów Zjednoczonych.
Indeks cen olejów roślinnych wzrósł z kolei o 9,6%, osiągając najwyższy poziom w historii. Wzrost ten był napędzany przez wzrost cen olejów: sojowego, słonecznikowego, rzepakowego, a zwłaszcza palmowego. Ceny tego ostatniego tłuszczu rosły w październiku czwarty miesiąc z rzędu, głównie ze względu na utrzymujące się obawy o zmniejszoną produkcję w Malezji z powodu niedoboru pracowników migracyjnych w tym sektorze.
W październiku wzrósł także indeks cen produktów mlecznych o 2,2% w porównaniu do września, pod wpływem ogólnie silniejszego światowego popytu na masło i mleko w proszku. Natomiast ceny sera pozostały w dużej mierze na podobnym poziomie.
W październiku spadł za to indeks cen mięsa - trzeci miesiąc z rzędu - tym razem o 0,7% w stosunku do września. Powodem tego był zmniejszony popyt na wieprzowinę ze strony Chin oraz zmniejszone dostawy wołowiny z Brazylii ze względu na rosnące obawy dotyczące szerzenia się choroby szalonych krów wśród tamtejszego bydła. Wzrosły natomiast ceny drobiu oraz baraniny i jagnięciny, do czego przyczynił się wysoki popyt globalny i niewielkie perspektywy ekspansji produkcji.
Również indeks cen cukru spadł o 1,8% w porównaniu z wrześniem. Nadal jest jednak o ponad 40% wyższy niż rok temu. Pierwszy od 6 miesięcy spadek był głównie wynikiem ograniczonego światowego popytu oraz perspektyw dużych dostaw z Indii i Tajlandii, a także osłabienia brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego.
Źródło: www.fao.org
Porównując jednak rok do roku, ceny żywności wzrosły aż o 31,3%.
Indeks cen zbóż w październiku wzrósł o 3,2% miesiąc do miesiąca, przy czym światowe ceny pszenicy wzrosły o 5% i były o ponad 1/3 wyższe niż przed rokiem. Powodem tego są mniejsze zbiory pszenicy u największych eksporterów tego zboża: Kanady, Rosji i Stanów Zjednoczonych.
Indeks cen olejów roślinnych wzrósł z kolei o 9,6%, osiągając najwyższy poziom w historii. Wzrost ten był napędzany przez wzrost cen olejów: sojowego, słonecznikowego, rzepakowego, a zwłaszcza palmowego. Ceny tego ostatniego tłuszczu rosły w październiku czwarty miesiąc z rzędu, głównie ze względu na utrzymujące się obawy o zmniejszoną produkcję w Malezji z powodu niedoboru pracowników migracyjnych w tym sektorze.
W październiku wzrósł także indeks cen produktów mlecznych o 2,2% w porównaniu do września, pod wpływem ogólnie silniejszego światowego popytu na masło i mleko w proszku. Natomiast ceny sera pozostały w dużej mierze na podobnym poziomie.
W październiku spadł za to indeks cen mięsa - trzeci miesiąc z rzędu - tym razem o 0,7% w stosunku do września. Powodem tego był zmniejszony popyt na wieprzowinę ze strony Chin oraz zmniejszone dostawy wołowiny z Brazylii ze względu na rosnące obawy dotyczące szerzenia się choroby szalonych krów wśród tamtejszego bydła. Wzrosły natomiast ceny drobiu oraz baraniny i jagnięciny, do czego przyczynił się wysoki popyt globalny i niewielkie perspektywy ekspansji produkcji.
Również indeks cen cukru spadł o 1,8% w porównaniu z wrześniem. Nadal jest jednak o ponad 40% wyższy niż rok temu. Pierwszy od 6 miesięcy spadek był głównie wynikiem ograniczonego światowego popytu oraz perspektyw dużych dostaw z Indii i Tajlandii, a także osłabienia brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego.
Źródło: www.fao.org