
Jak ogłosiła organizacja w odniesieniu do aktualnych badań, na powierzchni poniżej 2 hektarów gospodaruje ok. 83% wszystkich rolników na świecie. Co więcej, uprawiają oni tylko 12% globalnych zasobów ziemi uprawnej. Tymczasem gospodarstwa o wielkości powyżej 1000 hektarów zajmują prawie 40% światowego obszaru rolniczego.
Według FAO wkład drobnych rolników w produkcję żywności jest bardzo różny w poszczególnych krajach. Na przykład ich udział w produkcji w Chinach wynosi 80%, podczas gdy w Brazylii i Nigerii ten udział jest zaledwie jednocyfrowy.
Zastępca dyrektora ds. Ekonomicznych FAO i współautor badania Marco Sánchez podkreślił, że pojęcia „małe gospodarstwa” i „gospodarstwa rodzinne” nie powinny być używane zamiennie. – Większość gospodarstw rodzinnych jest małych, ale niektóre są większe, a nawet bardzo duże – wyjaśnił ekspert.
Zdaniem Sáncheza, około 608 mln gospodarstw na świecie to gospodarstwa rodzinne, zajmujące 70% do 80% światowych zasobów gruntów rolnych i odpowiadające za 80% wartości globalnej produkcji rolnej.
Porównując kraje, rosnąca średnia wielkość gospodarstwa idzie w parze z wyższym średnim dochodem. Jednak eksperci z USA i Brazylii - jako ważnych krajów rolniczych - stwierdzili nie tylko rosnącą liczbę dużych gospodarstw, ale także rosnącą liczbę małych gospodarstw. Zdaniem ekspertów FAO, należy zbadać, czy oznacza to rosnącą dysproporcję gospodarczą, czy też boom na regionalnie produkowaną i spożywaną żywność.
Źródło: www.topagrar.com