Główny Lekarz Weterynarii poinformował o znalezieniu przez Państwową Inspekcję Sanitarną fipronilu w jajach konsumpcyjnych, pochodzących z polskich ferm.
Współpracując, obie instytucje kontrolowały sprzedawane detalicznie jaja, żeby wykluczyć lub potwierdzić zawartość tej szkodliwej dla zdrowia ludzi substancji. Jak potwierdziły badania laboratoryjne pobranych próbek, 3 partie jaj przekroczyły dozwolony poziom fipronilu.
Jakie jaja były skażone?
Do tej pory w badanym przez PIS mięsie drobiowym nie stwierdzono trującej substancji. Jednak z kilkudziesięciu próbek jaj trzy okazały się zawierać substancję. Były to jaja z ferm towarowych kur niosek o numerach:
- jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 14371323, najlepiej spożyć przed 30.08.2017, producent: TOP-JAJ, ul. Różana 14, 09-320 Bieżuń, Zakład pakowania jaj nr PL-14375905, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,11 ± 0,055 mg/kg
- jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 30051328 K3, najlepiej spożyć przed 05.09.2017, producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35a, 63-900 Rawicz, Kod pakowni C: PL 30105903, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,014 ± 0,007 mg/kg
- jaja oznaczone kodem na skorupce: 2 PL 14131317, najlepiej spożyć przed 09.09.2017, wyprodukowano dla: Farmio S.A., ul. Puławska 565, 02-844 Warszawa, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,013 ± 0,0065 mg/kg
Fipronil jest składnikiem insektycydów, stosowanych do usuwania kleszczy, wszy, karaluchów itp. Nie wolno używać go przy produkcji żywności, gdyż jako środek toksyczny szkodzi nerkom i wątrobie.
W związku z tym, że fipronil jest nielegalny w użyciu na fermach produkujących jaja, GIW w trybie natychmiastowym podjął działania kontrolne na fermach. Wprowadzono także całkowity zakaz wprowadzenia do sprzedaży jaj z tych ferm. Służby weterynaryjne muszą także zająć się wycofaniem skażonych jaj z rynku w celu ich zniszczenia.
Takie wykroczenie podlega karze, dlatego o zaistniałej sytuacji zostaną powiadomione organy ścigania.
al