Fipronil to toksyczny środek używany do zwalczania m.in. mrówek, much, wszy, kleszczy, karaluchów, roztoczy i innych owadów i pajęczaków. W Polsce można stosować go np. w obrożach chroniących psy przed kleszczami. Nie można jednak używać go w produkcji żywności.
Dla ludzi fipronil jest trujący, zarówno w przypadku spożycia, jak i kontaktu ze skórą. Oczywiście wszystko zależy od jego stężenia i dawki, ale mogą pojawić się wymioty, zawroty i bóle głowy.
Zgodnie z Rozporządzeniem Komisji (UE) nr 1127/2014 z 20 października 2014 r. pozostałości fipronilu w mięsie drobiowym, podrobach i jajach nie mogą przekraczać 0,005 mg/kg produktu, co jest granicą oznaczalności metody analitycznej. W związku z tym, jeśli fipronil jest wykryty, produkt należy wycofać z rynku.
Taki poziom jeszcze nie oznacza dawki zdolnej zatruć człowieka - przyjęto sporą granicę błędu, jednak zakaz to zakaz. Nawet pośrednie zagrożenie zdrowia konsumentów jest niedopuszczalne.
Taki poziom jeszcze nie oznacza dawki zdolnej zatruć człowieka - przyjęto sporą granicę błędu, jednak zakaz to zakaz. Nawet pośrednie zagrożenie zdrowia konsumentów jest niedopuszczalne.
Gdzie znaleziono fipronil?
Kolejne dwa badania partii jaj Głównego Inspektoratu Weterynarii wykazały obecność niedozwolonej substancji w jajach z ferm kur niosek o następujących numerach:
- 14371323 K1;
- 14371323 K2;
- 14371323 K3;
- 16071303 K6;
- 16071303 K7;
- 14371323 K1;
- 14371323 K2;
- 14371323 K3;
- 16071303 K4;
- 16071303 K6;
- 16071303 K7.
W trybie natychmiastowym zablokowano możliwość wprowadzania jaj konsumpcyjnych z tych ferm/kurników do obrotu. Służbom pozostaje prześledzić listy dystrybucji jaj, aby wycofać je z rynku i zniszczyć.
Oprócz tego zawiadomiono organy ścigania, bo użycie fipronilu na fermach drobiu jest nielegalne.
al