Jednocześnie jest to pierwszy taki przypadek w tym kraju od 2011 r. Niestety Światowa Organizacja ds. Zdrowia Zwierząt (OIE) została zmuszona zmienić status Francji z kraju „niskiego ryzyka zagrożenia” BSE na kraj o „kontrolowanym statusie zagrożenia” chorobą BSE. Zmiana ta niestety nastąpiła stosunkowo szybko, ponieważ status „niskiego ryzyka zagrożenia BSE” Francja uzyskała prawie rok temu (w maju 2015 r.). Jednocześnie wiąże się to z utratą możliwości korzystania z nowych unijnych przepisów, które weszły w życie w 2015 r., dotyczące powrotu do łańcucha żywnościowego oraz paszowego niektórych tkanek zwierzęcych.
Na chwilę obecną status kraju „niskiego ryzyka zagrożenia” BSE posiada 20 krajów UE: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Węgry, Włochy, Łotwa, Luksemburg, Malta, Holandia, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia oraz Szwecja. Natomiast do krajów „kontrolowanego ryzyka zagrożenia” BSE należą: Niemcy, Grecja, Irlandia, Litwa, Polska, Hiszpania, Wielka Brytania oraz Francja. ag, na podst. FAPA
Fot. A. Kurek