Minister rolnictwa Czesław Siekierski uczestniczył w sesji „Promowanie zrównoważonej produkcji”.
Bezpieczeństwo żywnościowe
Podczas Forum wystąpił m.in. minister wyżywienia i rolnictwa RFN Cem Özdemir oraz dyrektor generalny inicjatywy SEKEM w Egipcie Helmy Abouleish.
– Przejście na zrównoważoną produkcję musi być odpowiednio kompensowane producentom rolnym. Opłacalność produkcji rolnej jest warunkiem powodzenia transformacji systemów żywnościowych i zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego – podkreślił szef polskiego resortu rolnictwa.
Zakłócenia funkcjonowania rynków rolnych
Ostatnie lata, jak zauważył Siekierski, zmagaliśmy się z pandemią Covid-19, wstrząsami na rynku żywności, ekstremalnymi zjawiskami pogodowymi i wojnami.
– Zakłócenia funkcjonowania rynków rolnych, będące konsekwencją tych wydarzeń, zagrażają utrzymaniu równowagi w systemie żywnościowym, stwarzają ryzyko dla zapewnienia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego i ograniczają możliwości włączania się sektora rolnego w realizację ambitnych celów środowiskowych i klimatycznych – powiedział polski minister.
Siekierski zaznaczył także, że należy pamiętać o nadrzędnym celu rolnictwa, jakim jest zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego.
– W podejmowanych działaniach musimy jednak zadbać o równowagę między celami środowiskowo-klimatycznymi a odpowiednim poziomem produkcji żywności. Działania na rzecz klimatu są niezbędne, ale nie mogą doprowadzić do spadku wydajności produkcji rolnej, a w konsekwencji braku możliwości zapewnienia żywności dla ludzi, w szczególności tych, których już dziś dotyka problem głodu – powiedział minister Siekierski.
- Szef polskiego resortu rolnictwa zaznaczył, że zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego nie będzie możliwe, jeśli rolnictwo nie będzie efektywnym dostawcą wysokiej jakości żywności oraz jeżeli nie będzie konkurencyjne i innowacyjne. W świetle tych wyzwań konieczne jest umieszczenie rolnictwa i bezpieczeństwa żywnościowego wśród najwyższych priorytetów światowych i unijnych – czytamy na stronie ministerstwa.
– W dążeniu do tego celu istotne jest wykorzystanie innowacji, nowych technologii oraz lepszych praktyk produkcji rolnej, które mogą zmniejszyć presję na środowisko, zwiększając zdolności produkcyjne i wydajność. W rozwoju i adaptacji nowych technologii możemy upatrywać szans na godzenie często sprzecznych celów ekonomicznych, środowiskowych i społecznych – stwierdził minister Siekierski.
70 państw z całego świata, walczy z problemem głodu
W konferencji wzięło w sumie udział 70 państw z całego świata, a także przedstawiciele kilkunastu organizacji międzynarodowych. Wydali oni wspólny komunikat, w którym została określona wspólna postawa wobec problemu, jakim jest głód na świecie. Więcej o zobowiązaniach przeczytasz TUTAJ.
Bernat Patrycja na podst. gov.pl
Fot: MRiRW "X"