Forum, którego po raz czwarty Bank Gospodarki Żywnościowej był współorganizatorem, ściągnął przedstawicieli grup z całego kraju,a tematem były „Wyzwania w Agrobiznesie - rynek, strategie, PROW 2014-2020”.
Ważnym tematem dla przedstawicieli grup było to, co związane jest z uczestnictwem grup w PROW 2014-2020. Tę tematykę przedstawiła pani Karolina Reńska z KZGPR-IG zwracając uwagę na finanse. Otóż wysokość maksymalnego wsparcia, jakie przewidziane jest dla związków GPR oraz zrzeszeń OP wynosić będzie 15000000 zł.
Warto przy tym zaznaczyć, że w PROW 2014-2020 przewidziane są preferencje dla grup, które:
1. zorganizowane są w formie spółdzielni
2. zrzeszają producentów w:
- produktach ekologicznych,
- świniach żywych, prosiętach, warchlakach, mięsie wieprzowym: świeżym, chłodzonym, mrożonym
- bydle żywym: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, mięsie wołowym: świeżym, chłodzonym, mrożonym
- owcach lub kozach żywych: zwierzęta rzeźne lub hodowlane, wełnie owczej lub koziej strzyżonej potnej, mięsie owczym lub kozim: świeżym, chłodzonym, mrożonym, skóry owcze lub kozie surowe (suszone)
- miodzie naturalnym lub jego produktach pszczelich
- roślinach w plonie głównym, całych lub rozdrobnionych, uprawianych z przeznaczeniem na cele energetyczne lub do wykorzystania technologicznego
- szyszkach chmielowych
3. zrzeszających jak największą liczbę członków z danej kategorii
4. zrzeszających producentów, w gospodarstwach których produkcja objęta została dobrowolnym ubezpieczeniem.
ec