StoryEditor

GUS: Jemy mniej warzyw i owoców, ale więcej mięs

Z najnowszego raportu Głównego urzędu Statystycznego, dotyczącego spożycia niektórych produktów spożywczych na 1 mieszkańca wynika, że w 2013 roku przeciętny Polak zjadł o 19 kg mniej warzyw i o 1,4 kg mięsa więcej niż w 2000 roku.
01.09.2014., 15:09h

Statystyczne spożycie produktów spożywczych kształtuje się następująco:

  • warzywa - 102 kg,
  • ziemniaki - 102 kg,
  • owoce - 51,6 kg,
  • mięsa i podroby - 67,5 kg( w tym drób - 26,5 kg, wołowina 1,5 kg),
  • jaja kurze - 148 szt.
  • mleko - 206 litrów.
  • cukier - 41,9 kg


GUS sprawdził także spożycie używek. Z rapotu wynika, że w 2013 roku statystyczny Polak wypił 3,6 litrów alkoholu, czyli niemal dwukrotnie więcej niż w 2000 roku) oraz spalił 1553 sztuki papierosów, a więc o ponad 400 mniej niż przed czternastoma laty. bcz

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 13:02