W kwietniu wzrosły ceny skupu podstawowych produktów rolnych: w stosunku do marca 2021 o 0,7 proc., a w stosunku do kwietnia 2020 – o 10,9 proc.
W kwietniu 2021 r. ceny pszenicy w skupie (94,58 zł za dt) wzrosły zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego (o 0,4 proc. ), jak i w skali roku (o 18,0 proc. ).
Z kolei za żyto w skupie płacono 76,40 zł za dt. To o 3,4 proc. więcej niż w marcu 2021 r., a także o 29,0 proc. więcej niż w kwietniu 2020 r.
W kwietniu 2021 r. cena ziemniaków w skupie wyniosła średnio 73,48 zł za dt i była o 13,8 proc. wyższa niż w marcu br. Utrzymał się jednak, notowany od kwietnia 2020 r., jej spadek w skali roku – o 14,0 proc.
Natomiast cena żywca wołowego ukształtowała się na poziomie 7,19 zł za kg i była wyższa zarówno w stosunku do miesiąca poprzedniego, jak i w skali roku – odpowiednio o 4,6 proc. i o 17,5 proc.
W kwietniu 2021 r. cena żywca wieprzowego (5,29 zł za kg) spadła w skali miesiąca o 1,3 proc., a także w skali roku (o 13,0 proc. ).
Cena skupu drobiu rzeźnego (4,07 zł za kg) była z kolei wyższa zarówno w stosunku do poprzedniego miesiąca (o 1,9 proc. ), jak i do kwietnia 2020 r. (o 21,9 proc. ).
W kwietniu 2021 r. za 1 hl mleka płacono w skupie 152,27 zł. To więcej zarówno w porównaniu z marcem 2021 r. (o 0,5 proc.), jak i z analogicznym miesiącem poprzedniego roku (o 14,6 proc.).
ksz, oprac. na podst. GUS