![Hiszpania przedłuża zwolnienie z VAT na żywność do końca września](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/04/o_530968_1280.webp)
W ubiegłym roku liczba wyprodukowanych tuczników w Hiszpanii wzrosła o 7% w porównaniu do 2014 roku. Średnia cena żywca wieprzowego wyniosła 1,14 euro/kg, jednak najniższa była pod koniec roku (0,947 euro/kg). Koszt paszy w tym kraju nie uległ większym zmianom przez cały ubiegły rok i wyniósł średnio 225 euro/t.
Pogłowie loch zwiększyło się o 2,3%, a liczba wszystkich świń wzrosła o 6,2%, osiągając stan 26,98 mln.. Konsumpcja świeżej wieprzowiny w ostatnich latach zwiększyła się o 2,2%. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku mięsa przetworzonego – wzrost o 2%.
Eksport wieprzowiny z tego kraju wynosi 45%. Niemcy i Hiszpania powiększyły wysyłki, wbrew spadkowej tendencji eksportu w pozostałych krajach Wspólnoty. Producenci i eksporterzy wieprzowiny dokładają wielu starań, aby wypromować swoje produkty na nowych rynkach, szczególnie na azjatyckich. dj, na podst. KZP-PTCh