Mięso in vitro to nic innego jak tkanka mięsna wyhodowana z komórek zwierzęcych w warunkach laboratoryjnych.
„Culturedmeat” jest jednym z serii projektów, dla których Centrum Rozwoju Technologii Przemysłowych (CDTI), będące częścią Ministerstwa Nauki w Madrycie, obiecało wsparcie finansowe. Projekt wspierany przez firmę biotechnologiczną Biotech Foods oraz dwóch przetwórców mięsa Argal i Martínez Somalo, otrzyma dofinansowanie z budżetu państwa w wysokości 3,7 mln euro na prace nad rozwojem wołowiny, wieprzowiny i mięsa drobiowego.
Według doniesień, jego celem jest produkcja sztucznego mięsa z dodatkowymi korzyściami zdrowotnymi. Produkt końcowy powinien zawierać wiele zdrowych tłuszczów i składników funkcjonalnych, które mogą zapobiegać rakowi jelita grubego i zaburzeniom gospodarki lipidowej - dyslipidemii.
Z punktu widzenia Biotech Foods, mięso wyhodowane w laboratorium nie może jednak zastąpić zdrowszej diety. Z uwagi na fakt, że w przyszłości popyt na mięso na całym świecie będzie silnie wzrastał, mięso wyhodowane w ten sposób może przyczynić się do poprawy dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu i zapobieganiu nowym chorobom.
Źródło: AgE
StoryEditor
Hiszpania: rząd promuje rozwój mięsa in vitro
Hiszpański rząd chce przeznaczyć 3,7 mln euro na prace nad rozwojem mięsa in vitro. Wyhodowane w ten sposób mięso może w przyszłości przyczynić się do poprawy dobrostanu zwierząt, ochrony klimatu i zapobieganiu nowym chorobom.