Organizatorem Kongresu Nauk Rolniczych jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na wydarzenie zostało zaproszonych 500 osób, w tym przedstawiciele nauki i doradztwa rolniczego, przedstawiciele odbiorców wyników badań, instytucji i organizacji sektora rolno-spożywczego oraz przedstawiciele Rządu RP. Kongres jest kontynuacją poprzednich dwóch Kongresów, podczas których przedstawiciele nauki spotykali się z odbiorcami wyników badań. Ma on na celu wskazanie kierunków badań naukowych, których realizacja i wyniki będą skutecznie wspierały wdrażanie przez Polskę Wspólnej Polityki Rolnej i Wspólnej Polityki Rybackiej oraz prace nad kształtem przyszłych zmian tych polityk. Poszczególne sesje Kongresu (plenarna – dwuczęściowa i siedem panelowych) powinny dać odpowiedź, w jakich kierunkach powinny być podejmowane badania naukowe, by polski sektor rolno-spożywczy mógł skutecznie konkurować zarówno na rynku wewnętrznym jak i zewnętrznym. Obrady Kongresu powinny wskazać również jak ma być kształtowana polska wizja wspólnotowych polityk obejmujących zagadnienia rolnictwa, żywności, w tym również pochodzenia morskiego i akwakultury oraz kierunków rozwoju obszarów wiejskich. Propozycje kompleksowych badań powinny uwzględniać uwarunkowania czynników wpływających na efektywność produkcji żywności wynikających z prognozowanych zmian klimatycznych, jej wpływu na bioróżnorodność, racjonalność gospodarowania zasobami wody technologicznej, a także stosowanie praw biologicznych rządzących procesami zachodzącymi w całym łańcuchu wytwarzania żywności w świecie roślin i zwierząt oraz w środowisku, w którym jest ona produkowana. oprac. ag
Fot. Karol Bujoczek