– Wg. stanu na 02.02.2021 działalność w zakresie rzeźni rolniczych prowadzą łącznie 3 podmioty (po 1 w woj. dolnośląskim, lubuskim i wielkopolskim). Przepisy wprowadzające ułatwienia w zakresie przepisów weterynaryjnych dla podmiotów zamierzających prowadzić ubój zwierząt w tzw. „rzeźniach rolniczych”, tj. rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, położonych na terenie gospodarstw, weszły w życie 18 lutego 2020 r. – informuje Główny Inspektorat Weterynarii redakcję top agrar Polska.
GIW zaznacza, że należy brać pod uwagę, że rzeźnie rolnicze korzystają ze specjalnych, mniej rygorystycznych wymagań weterynaryjnych (które dotyczą struktury i wyposażenia zakładu), jednak są to zakłady podlegające procedurze zatwierdzenia analogicznie jak rzeźnie zatwierdzone na rynek Unii Europejskiej.
Główny Inspektorat Weterynarii dodaje, że podmioty rozpoczęły prowadzenie działalności w zakresie rzeźni rolniczych dopiero w IV kwartale 2020 r. oraz, że jest również spore zainteresowanie podmiotów rozszerzeniem dotychczasowej działalności poprzez możliwość wprowadzenia pozyskanego w ten sposób mięsa na rynek, na małą skalę np. w ramach rolniczego handlu detalicznego (RHD) lub działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MLO).
Wymagania dla rzeźni rolniczej
Główni Inspektorat Weterynarii przygotował dokładny poradnik, jak uruchomić rzeźnię, co jest wymagane oraz jakie zasady powinien spełnić taki podmiot. Zachęcamy do zajrzenia TUTAJ.
– Konieczne jest więc sporządzenie projektu technologicznego zakładu i przedłożenie go właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii w celu zatwierdzenia (przed uzyskaniem pozwolenia na budowę lub adaptację istniejących pomieszczeń). Następnie najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, należy złożyć wniosek do właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii o zatwierdzenie zakładu, a rozpoczęcie działalności może nastąpić po przeprowadzeniu kontroli zakładu przez powiatowego lekarza weterynarii i uzyskaniu zatwierdzenia lub warunkowego zatwierdzenia rzeźni. Aby otrzymać zatwierdzenie konieczne jest opracowanie procedur zapewniających bezpieczeństwo mięsa (GHP, GMP, HACCP - z uwzględnieniem zasady elastyczności), jak i dotyczących wszelkich czynności związanych z uśmiercaniem zwierząt, wykonywanych w rzeźni. Tym samym zatwierdzenie rzeźni rolniczej jest to pewnie proces, który wymaga czasu, ale jednocześnie zapewnia, że spełnione są wymagania w zakresie bezpieczeństwa żywności – informuje biuro prasowe GIW.
dkol