StoryEditor

Innowacyjny rolnik – poznaliśmy laureatów konkursu!

Podczas drugiego dnia Europejskiego Forum Rolnictwa w Jasionce rozstrzygnięto konkurs „Innowacyjny rolnik”.
24.03.2018., 12:03h
Konkurs zorganizowany przez redakcję "top agrar Polska" i "Tygodnika Poradnika Rolniczego" przy współpracy z Europejskim Funduszem Rozwoju Wsi Polskiej miał wyróżnić tych rolników, którzy znaleźli pomysł na dodatkowy dochód z rolnictwa, wprowadzili nowe rozwiązania w produkcji, przetwórstwie czy sprzedaży. Kandydaci mogli zgłaszać się w 4 kategoriach:
  • innowacyjne gospodarstwo rodzinne,
  • innowacyjne przedsiębiorstwo na wsi,
  • innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne,
  • rolniczy handel detaliczny.

Z kilkudziesięciu gospodarstw zgłoszonych do konkursu, jury zakwalifikowało do ścisłego finału 20, a oto laureaci w poszczególnych kategoriach:

Innowacyjne przedsiębiorstwo na wsi: Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka

Gospodarstwo prowadzone przez Elżbietę Buła w Kolonii Świdnik Mały (woj. lubelskie). Laureatka prowadzi gospodarstwo wraz z mężem i córkami: Martą oraz Olą. Na 10 ha prowadzona jest produkcja sadownicza: jabłka (odmiany: jonaprince, golden delicious, szampion, gala), grusze odmiany konferencja, wiśnie łutówki, czereśnie kordia i sumit. Mąż Pani Elżbiety zajmuje się produkcją cydru.

Innowacyjne gospodarstwo rodzinne: Michał Nowacki Kruszka, pow. tucholski woj. kujawsko-pomorskie.


23-letni student rolnictwa na UTP w Bydgoszczy prowadzi 89 hektarowe gospodarstwo wraz z rodzicami. Produkcja roślinna: pszenica, pszenżyto, jęczmień ozimy i jary, żyto hybrydowe, łubin wąskolistny, groch siewny, soja, warzywa, rzepak. Produkcja zwierzęca: 70 loch w cyklu zamkniętym. Młody rolnik w żywieniu trzody wyeliminował stosowanie modyfikowanej genetycznie śruty sojowej, zastępując ją białkiem z uprawianych w gospodarstwie roślin strączkowych.


Innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne: Gospodarstwo Agroturystyczne Doboszówka prowadzone przez Marcina i Małgorzatę Dobosz w miejscowości Kalenne w sercu Lasów Janowskich.


Gospodarstwo zostało wybudowane wg. projektu odnowy wsi, stworzonego w ramach pracy magisterskiej właścicielki gospodarstwa architekt krajobrazu Małgorzaty Dobosz. Doboszówka to także zagroda edukacyjna dla dzieci i  warsztaty praktyczne z garncarstwa, wyplatania z rogożyny, warsztaty wypieku chleba czy wyrabiania masła.

Innowacyjne gospodarstwo - rolniczy handel detaliczny: Ferma Udoju Klaczy Andrzej Serwatka, Kłodzin, Mieścisko.


Pomysłem rolnika na dodatkowy dochód jest pozyskiwanie i sprzedaż mleka klaczy rasy Polski Koń Zimnokrwisty. Gospodarstwo 33 ha, 15 klaczy. Jak przyznaje właściciel, pomysł z pozyskiwaniem mleka kobylego pojawił się przypadkowo, kiedy kilka lat temu zgłosiła się do niego osoba chora na stwardnienie rozsiane z prośbą o udojenie dla niej mleka od klaczy.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy!
gi
Grzegorz Ignaczewski
Autor Artykułu:Grzegorz Ignaczewski

redaktor „top agrar Polska”, ekonomista, specjalista w zakresie dopłat bezpośrednich, PROW i ekonomiki gospodarstw.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 04:19