StoryEditor

Interwencja ratuje rynek oliwy

Zakończył się program dopłat do prywatnego przechowywania oliwy z oliwek przyjęty przez KE w listopadzie 2019 roku.
23.03.2020., 09:03h
27 lutego br. odbył się ostatni z 4 przetargów, na którym ustalono pomoc w wysokości 0,83 euro dziennie za tonę oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i oliwy z oliwek typu lampante w ilości 41 600 ton, która ma być przechowywana przez co najmniej 180 dni. Ogółem program objął 213 500 ton oliwy z oliwek, co stanowi około 27% całkowitych zapasów w UE na początku roku gospodarczego 2019/20.

– Po miesiącach braku równowagi na rynku jestem dumny, że ostatni przetarg w ramach programu dopłat do prywatnego przechowywania oliwy z oliwek zakończył się pozytywnie. Jest zbyt wcześnie, aby zobaczyć pełny wpływ środka wsparcia, ale pierwsze oznaki ożywienia są już widoczne. Komisja Europejska po raz kolejny pokazała swoje zaangażowanie i wsparcie dla europejskich rolników, zwłaszcza w obliczu zakłóceń na rynku stwierdził komisarz ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski.

Unia Europejska jest wiodącym producentem, konsumentem i eksporterem oliwy z oliwek. Od 2013 r. UE wyprodukowała średnio 68,4%, zużyła 54,2% i wyeksportowała 66,9% światowej oliwy z oliwek. Hiszpania jest najważniejszym producentem oliwy z oliwek w Unii, a następnie Włochy, Grecja i Portugalia.
W ciągu ostatnich miesięcy rynek oliwy z oliwek w UE cierpiał z powodu bardzo niskich cen z powodu nadwyżki podaży po zbiorach 2018/19 i wyjątkowo wysokich zapasów na poziomie UE, szacowanych na 783,600 ton w sezonie 2018/19 (z czego 84% w Hiszpanii). gi
Grzegorz Ignaczewski
Autor Artykułu:Grzegorz Ignaczewski

redaktor „top agrar Polska”, ekonomista, specjalista w zakresie dopłat bezpośrednich, PROW i ekonomiki gospodarstw.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 16:22