W 2013 r. przeciętny obywatel Polski zjadł 148 jajek. Jest to odrobinę więcej niż w 2012 r. kiedy to zjedliśmy rekordowo mało jajek bo zaledwie 140 sztuk na osobę przez rok. Biorąc pod uwagę ostatnie piętnaście lat, najwięcej jajek zjedliśmy w 2005 r. Wówczas przeciętnie na osobę przypadało 215 zjedzonych jaj.
W ubiegłym roku średnio za jajka konsument płacił 0,66 zł/szt., natomiast w skupie rolnikowi płacono około 0,24 zł/szt. Duża ilość jaj szła na eksport – dokładnie 3 140 969 szt. Zaimportowanych natomiast zostało 304 693 sztuk.
W produkcji jaj pod względem ilościowym przodowały województwa: wielkopolskie (3351,8 mln sztuk), mazowieckie (1975,8 mln sztuk) i dolnośląskie (627,4 mln sztuk). Najmniej jaj dostarczyło województwo opolskie (124,5 mln sztuk), świętokrzyskie (164,3 mln sztuk) oraz podlaskie (175,2 mln sztuk). Ogółem w Polsce w 2014 r. wyprodukowano 10431 mln jaj.
Przeciętnie od jednej kury nioski uzyskano 232 sztuki jaj w 2014 r. – jest to rekordowy wynik, patrząc na wyniki od 2005 r. Podobny wynik uzyskano w 2010 r. – 227 sztuk od jednej kury. Najmniej jaj przeciętnie od jednej nioski uzyskano w 2012 r. bo 195 szt. e-abi
Sprawdź aktualne ceny skupu jaj - sonda top grar Polska (kliknij tutaj).