StoryEditor

Jak Chiny wpływają na ceny wieprzowiny na świecie

Na globalnym rynku trzody chlewnej największym producentem są Chiny. Każde działanie wewnątrz chińskiej branży wieprzowej ma wpływ na wahania cen na świecie.
13.12.2016., 10:12h

Samowystarczalność Chin w produkcji wieprzowiny to 99%. Mimo to Chiny pozostają największym importerem świń. W 2014 r. zakupiły 12% wyprodukowanego na całym świecie wieprzowego mięsa, dlatego wahania popytu na importowaną wieprzowinę mają ogromny wpływ na rynek globalny.

W minionych latach europejska trzoda chlewna stanowiła 80% chińskiego importu; w 2015 r. około jednej trzeciej świń z Europy wywieziono do Chin. Pobudzenie handlu w tym sektorze wpływa na zmniejszenie pogłowia trzody w Chinach do około 53,5 mln ton w 2016 r., przez co import może osiągnąć 2 mln ton wieprzowiny. Jest to wzrost o ok. 50% w porównaniu do poprzedniego roku.

Nie tylko ekspansja europejskich producentów na rynek chiński wpływa na redukcję pogłowia świń. Skandale branżowe i epidemie są powodem ogromnych skoków cen, skutkując spadkiem pogłowia macior o 10 mln sztuk w okresie 2014-2015 r.
Nie pomaga rozdrobnienie produkcji, które sprawia, że cały sektor jest bardziej podatny na wahania w zaopatrzeniu. Higiena i bioasekuracja na małych fermach pozostawiają wiele do życzenia, skutkując rozprzestrzenianiem się ognisk chorobowych.

Chińscy konsumenci bardziej ufają dużym producentom, uważając ich produkty za bezpieczniejsze. Wzrosty cen paszy i siły roboczej sprawiają, że małe fermy opuszczają branżę. Te, które nie spełniają wymogów  regulacji z 2015 r., dotyczących zanieczyszczenia wody pitnej fermowymi ściekami, również muszą zrezygnować z produkcji. Regionem, gdzie wielkotowarowe fermy mają najlepsze warunki pod względem dostępności paszy i bliskości konsumentów jest wschodnie wybrzeże kraju. Niestety, ze względu na bardzo rygorystyczne regulacje środowiskowe, nawet najwięksi producenci muszą się przenieść - lub poddać.

Nie przewiduje się odbudowy chińskiego rynku wewnętrznego przed 2017 r. Na początku roku szacowano podwyżkę cen w rzeźniach nawet o 50%.

Tylko w pierwszym kwartale 2016 r. cena wzrosła o 28%, co działa pobudzająco na inflację.
Chiński rząd dążąc do zatrzymania tendencji wzrostowej cen, uruchomił 3 tysiące ton wieprzowiny z krajowych rezerw i postanowił wspomóc producentów dotacjami. W ten sposób oczekiwano spadku cen o około 18%.

W pierwszych miesiącach 2016 r. ceny w Chinach rosły, osiągając w pierwszym tygodniu czerwca 20,80 CNY (ok. 12,70 zł). W drugiej połowie roku obserwowany był spadek. Pod koniec listopada cena spadła do 17,03 CNY/kg (10,37 zł).

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 14:22