Przygotowana przez ministra Ardanowskiego i MRiRW broszura zawiera spis najważniejszych informacji dotyczących rozpoczęcia i prowadzenia działalności związanej z wytwarzaniem i sprzedażą żywności bezpośrednio z gospodarstwa, wsparcia finansowego przetwórstwa, rzeźni rolniczych czy chociażby wymaganych badań i spółdzielni rolników.
– Rolniczy handel detaliczny, sprzedaż bezpośrednia, produkcja marginalna, ograniczona i lokalna, rzeźnie rolnicze, a ostatnio także polski ebazarek, to realne możliwości rozwoju gospodarstw, i uzyskiwania dodatkowych dochodów, i wzmocnienia gospodarczej aktywności rolników. To także przełamanie monopolu rzeszy pośredników w skupie, przetwórstwie i handlu. Jednocześnie jest to element powrotu do tradycyjnych więzi pomiędzy rolnikiem, a konsumentem. Ta odbudowa więzi społecznych jest również krokiem do lepszego zrozumienia pracy rolnika, funkcjonowania wsi i obszarów wiejskich, co w dzisiejszych czasach nabiera coraz większego znaczenia – napisał minister Ardanowski w uzasadnieniu przygotowania broszury informacyjnej.
W sytuacji, kiedy opłacalność produkcji surowców jest niezbyt korzystna, warto zabrać się za przetwarzanie i sprzedaż gotowych produktów z pominięciem łańcucha dostaw. Wielokrotnie pisaliśmy na łamach top agrar Polska o możliwościach, jakie stanowi sprzedaż bezpośrednia, RHD czy MOL z prezentacją udanych biznesów np. sprzedaży mięsa surowego, wyrobów mięsnych czy mlecznych.
Więcej informacji o broszurze znajdziesz tutaj – warto zajrzeć!
dkol
Fot. Kolasińska
StoryEditor
Jak rozpocząć sprzedaż produktów z gospodarstwa?
MRiRW z ministrem Ardanowskim na czele, przygotowało poradnik dotyczący prowadzenia RHD, sprzedaży bezpośredniej, MOL-a i sprzedaży przez portal polskiebazarek.pl.