Główny Lekarz Weterynarii potwierdził 2 stycznia wystąpienia pierwszego ogniska grypy ptaków u drobiu w Polsce. Niestety mamy do czynienia z wysoce zjadliwym podtypem H5N8. Wirus nie jest niebezpieczny dla ludzi, ale zalecane jest jednak ścisłe przestrzeganie zasad higieny w przypadku kontaktu z ptakami, szczególnie dzikimi. Także, spożywanie poddanego obróbce termicznej mięsa drobiowego jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia człowieka.
W związku z kryzysową sytuacją Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza zwróciła się z apelem do wszystkich hodowców drobiu o zachowanie szczególnej ostrożności i odpowiednich środków bioasekuracji, aby zminimalizować ryzyko rozprzestrzenienia wirusa grypy ptaków. KRD przypomina, że w szczególności należy dbać o podstawowe środki bezpieczeństwa biologicznego, aby obecnie zarejestrowany przypadek nie doprowadził do rozprzestrzeniania się wirusa. Przypomniano, że utrzymanie drobiu w zamknięciu zmniejsza ryzyko zakażenia wirusem, jednak nie eliminuje zagrożenia całkowicie.
- zabezpieczenie budynków, w których u...