StoryEditor

Jak zmieni się polskie rolnictwo? Debata „Zielona transformacja rolnictwa”

Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową i przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce zapraszają ma debatę poświęconą przyszłości rolnictwa UE w obliczu zielonej transformacji, w której udział wezmą m.in. komisarz Janusz Wojciechowski i Małgorzata Bojańczyk, dyrektor stowarzyszenia „ASAP".
17.11.2022., 14:11h

O czym usłyszymy w czasie debaty?

W czasie debaty „Zielona transformacja rolnictwa” uczestnicy poruszą szereg kluczowych zagadnień dotyczących zielonej reformy europejskiego rolnictwa i postarają się odpowiedzieć na pytania:

  • Co dalej ze Wspólną Polityką Rolną Unii Europejskiej?
  • Jak w obliczu Europejskiego Zielonego Ładu zmieni się rolnictwo w państwach członkowskich?
  • Jak wyżywić wciąż rosnącą populację świata, nie doprowadzając do kryzysu klimatycznego?
  • Jaki potencjał dla rolnictwa tkwi w nowych technologiach?
  • Jak wzmocnić pozycję rolników w systemie żywnościowym oraz jakie znaczenie ma tutaj doskonalenie umiejętności pracowników sektora rolnego?

Debata jest częścią dyskusji wokół publikacji „Zielona transformacja polskiego rolnictwa – sens, filozofia i drogi do celu”, w której blisko 30 autorów próbuje odpowiedzieć na najważniejsze pytania i wątpliwości w temacie zmian i przyszłości polskiego rolnictwa.

Uczestnicy dyskusji o zielonej transformacji rolnictwa

Debatę przygotował Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową oraz Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce, a reprezentantką Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” będzie dyrektor Małgorzata Bojańczyk.

Uczestnikami debaty będą także:

  • Janusz Wojciechowski, Komisarz UE ds. rolnictwa,
  • Bartosz Urbaniak, szef Bankowości Agro BNP Paribas na Europę Środkowo-Wschodnią i Afrykę,
  • Miłosz Szymański, redaktor podcastu „Głos Kongresu Obywatelskiego”.

Debata odbędzie się w formie internetowej w piątek, 18 listopada o godz. 14:00 – transmisja na żywo będzie dostępna na YouTube oraz na Facebooku.

O „ASAP”

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” jest niekomercyjną inicjatywą grupy firm i osób reprezentujących różne branże łańcucha żywnościowego. Stowarzyszenie podejmuje szereg działań na rzecz promocji, edukacji i współpracy w obszarze rolnictwa zrównoważonego w Polsce.


O tym, "Dlaczego potrzebujemy zrównoważonej produkcji żywności?" Małgorzata Bojańczyk powie w trakcie webinarium "Zrównoważona produkcja żywności - szansa dla klimatu. Finansowanie, certyfikacja, najlepsze praktyki”, które organizujemy wspólnie z Bankiem BNP Paribas oraz Polskim Stowarzyszeniem Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP”.


al na podst. mat. pras.
fot. KE

Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:49