StoryEditor

Karp na Święta – zupełnie inny rok

Ten rok w hodowli ryb słodkowodny był inny niż poprzednie: rybacy przestali się zmagać z niedoborem wody, który był spowodowany kilkuletnią suszą. Niższe temperatury spowodowały jednak, że w wielu stawach hodowlanych przyrost masy ryb latem był mniejszy.
22.12.2020., 16:12h
Zakończyły się trwające kilka tygodni jesienne odłowy karpi. Teraz klienci odbierają z magazynów.

Coraz więcej supermarketów wycofuje się ze sprzedaży żywej ryby, dlatego rybacy coraz częściej inwestują w przetwórnie.

Polska jest liderem w produkcji karpia w Europie, a Opolszczyzna na trzecim miejscu w kraju, gdzie jest ponad trzy tysiące hektarów stawów hodowlanych.

Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 10:31