Już zakończyły się trwające kilka tygodni jesienne odłowy karpi. Teraz ryby czekają w magazynach na odbiorców. Wysokie temperatury i susza spowodowały, że w wielu stawach hodowlanych latem brakowało wody. To spowodowało mniejszy przyrost masy ryb. Podaż jednak nie zmalała, bo w niektórych gospodarstwach rybackich na sprzedaż są karpie jeszcze z ubiegłego roku. Jest jednak problem, bo niektóre supermarkety wycofały się ze sprzedaży żywej ryby.
Odwiedziliśmy jednego z dwóch największych producentów karpia w województwie opolskim - Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie. Rozmawialiśmy z Krzysztofem Żmudą - ichtiologiem Gospodarstwa Rybackiego Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz Jakubem Roszukiem - prezesem Lokalnej Grupy Rybackiej ,,Opolszczyzna”.
ZOBACZ FILM!
Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
StoryEditor
Karpie na świąteczny stół w sprzedaży
Polska jest liderem w produkcji karpia w Europie, a Opolszczyzna na trzecim miejscu w kraju, gdzie jest ponad trzy tysiące hektarów stawów hodowlanych.