Polska jest liderem w produkcji karpia w Europie, a Opolszczyzna na trzecim miejscu w kraju, gdzie jest ponad trzy tysiące hektarów stawów hodowlanych.
Już
zakończyły się trwające kilka tygodni jesienne
odłowy karpi. Teraz ryby czekają w magazynach na odbiorców. Wysokie temperatury i susza spowodowały, że w wielu stawach hodowlanych
latem brakowało wody. To spowodowało mniejszy przyrost masy ryb. Podaż jednak nie zmalała, bo w niektórych gospodarstwach rybackich
na sprzedaż są karpie jeszcze z ubiegłego roku. Jest jednak problem, bo niektóre supermarkety wycofały się ze sprzedaży żywej ryby.
Odwiedziliśmy jednego z dwóch największych producentów karpia w województwie opolskim -
Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie. Rozmawialiśmy z Krzysztofem Żmudą -
ichtiologiem Gospodarstwa Rybackiego Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz Jakubem Roszukiem -
prezesem Lokalnej Grupy Rybackiej ,,Opolszczyzna”.
ZOBACZ FILM!Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż