![544617](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/16/o_544617_1280.webp)
Największym producentem soi we Wspólnocie pozostają Włochy, gdzie zbiory spodziewane są na poziomie nieco poniżej 1,1 mln ton. Stanowi to również wzrost o 13% w stosunku do roku poprzedniego.
Oczekuje się, że inne państwa członkowskie, tj. Francja, Rumunia i Węgry również odnotują znaczny wzrost zbiorów. Komisja Europejska widzi najbardziej znaczący wzrost w Rumunii. Oczekuje się, że w porównaniu z rokiem 2020 wielkość zbiorów wzrośnie tam o 40%, czyli do 382 000 ton.
Z kolei w Chorwacji, Austrii, Słowacji, Niemczech, Czechach i Polsce z pól zjedzie nieco mniej soi niż w roku ubiegłym. Komisja Europejska przewiduje, że w Niemczech produkcja spadnie o prawie jedną trzecią. Przyczyną tego jest prognozowana powierzchnia 24 000 ha.
Źródło: www.topagrar.com
Fot. Daleszyński